Kustantajat voivat ehdottaa vuoden kirjaa

Suuren journalistipalkinnon Vuoden kirja -palkintoluokan ehdottaminen on alkanut. Kustantajat voivat ehdottaa palkittavaa tästä linkistä.

Kolmen muun kategorian palkittavien ehdottaminen alkaa 3.11.2014.

Uusi palkintoluokka Suureen Journalistipalkintoon - Vuoden kirja

Vuosittain jaettava Suuri Journalistipalkinto täydentyy tänä vuonna uudella palkintoluokalla, Vuoden kirjalla. Palkinto jaetaan Kirjan vuoden 2015 kunniaksi. Voittaja julkistetaan 11.3.2015 Suuri Journalistipalkinto -gaalassa, joka lähetetään suorana MTV3-kanavalla.

Bonnierin Suuri Journalistipalkinto -kilpailussa on neljä kategoriaa: Vuoden juttu, Vuoden journalisti, Vuoden journalistinen teko ja nyt uutena Vuoden kirja. Palkinnon arvo jokaisessa luokassa on 7500 €. Suuri journalistipalkinto on jaettu Suomessa vuodesta 2001 alkaen.

Vuoden kirja -palkinto annetaan teokselle, joka avaa uusia näköaloja, lisää lukijoiden ymmärrystä toisia ihmisiä ja elämän eri ilmiöitä kohtaan sekä auttaa hahmottamaan maailmaa, jossa elämämme. Kilpailu on avoin kaikille kirjallisuuden lajeille ja formaateille.

Kustantajat voivat ehdottaa voittajia

Kustantajat antavat perustellut ehdotuksensa palkintolautakunnalle vuonna 2014 julkaistuista kirjoista 28.11.2014 mennessä. Palkintolautakunta valitsee ehdotusten joukosta loppukilpailuun kolme teosta ja valitsee niiden joukosta voittajan. Loppukilpailuun päässeet teokset esitellään MTV3-kanavalla helmi-maaliskuussa.

He voittivat Suuren Journalistipalkinnon keväällä 2014

Suuren journalistipalkinnon 2013 voittajat julkistettiin 26.3.2014. Pian päästään ehdottamaan palkinnon saajia vuodelle 2014.

Tässä ovat vuoden 2013 voittajat ja palkintolautakunnan perustelut valinnoille.

Vuoden juttu

Timo Haapala, MTV Uutiset: Ulkoministeriön tietomurto

Timo Haapalan paljastus ulkoministeriöön kohdistuneesta tietomurrosta aloitti vilkkaan keskustelun tietoturvan tasosta myös Suomessa. Juttu osoitti, kuinka haavoittuvia kehittyneimmätkin tietoverkot voivat olla ja kuinka ulkoministeriö tarvitsi ulkopuolisen vinkin vuodon paljastumiseen.

Vuoden juttu -palkinnon saajiksi olivat voittajan lisäksi ehdolla Katarina Baer Helsingin Sanomista sekä Heikki Haapavaara ja Jarmo Vehkakoski Kauppalehti Optiosta.

Vuoden journalistinen teko

Me tiedämme missä asut -projekti,
Yle, Hannele Valkeeniemi, Aki Kekäläinen, Jarkko Ryynänen

Tyylikkäästi toteutetussa projektissa käsitellään internetissä raivoavaa vihaa eri mieltä olevia kohtaan. Vihapuheen kohteeksi joutuneet kertovat hätkähdyttävistä kokemuksistaan projektin verkkosivuilla ja aiheen käsittely kytkettiin myös television ajankohtaisohjelmiin. Verkkosivusto sisältää haastattelujen lisäksi esimerkiksi tietoa vihapuheen lainsäädännöstä, keskustelufoorumin ja mahdollisuuden osallistua aihetta käsittelevään tutkimukseen.

Vuoden journalistinen teko -palkinnon saajiksi olivat voittajan lisäksi ehdolla 11-Kollektiivi ja Kaskas Media sekä Long Play.

Vuoden journalisti

Saska Saarikoski, Helsingin Sanomat

Saska Saarikoski on taitava toimittaja, joka hallitsee niin kolumnien kirjoittamisen, haastattelut kuin laajojen juttujen tekemisen. Jutuissa on vahva näkökulma ja ne aiheuttavat usein vilkasta mielipiteenvaihtoa. Hän on myös seurattu ja särmikäs keskustelija sosiaalisessa mediassa. Saarikoskella on kykyä sekä löytää uusia ilmiöitä että kyseenalaistaa vallitsevia käsityksiä.

Vuoden journalisti -palkinnon saajiksi olivat voittajan lisäksi ehdolla freelancer Eeva-Liisa Hynynen ja Moskovan kirjeenvaihtaja Anna-Lena Laurén Hufvudstadsbladetista ja Svenska Dagbladetista.

Yleisön suosikki

11-Kollektiivi ja Kaskas Media
Kriisi? Crisis? -verkkosivusto

Kriisi? Crisis? on 11 kuvaajan (11-kollektiivi) ja 11 kirjoittajan (Kaskas Media) tuottama digitaalinen kuvajournalistinen julkaisu. Suomeksi ja englanniksi toteutetussa komeassa kokonaisuudessa tarkastellaan erilaisia kriisejä kymmenessä eri maassa. Tekijät laajentavat julkaisullaan kuvajournalismin mahdollisuuksia tuoreella ja mielenkiintoisella tavalla.