Etsimme suomen parasta journalismia

Vuoden 2014 Suuren Journalistipalkinnon voittajaehdokkaat on julkistettu

Ehdotuksia Suuren Journalistipalkinnon saajiksi tuli neljään palkintoluokkaan yhteensä 331. Tänä vuonna uutena luokkana on mukana Vuoden kirja. Suuren Journalistipalkinnon saajat valitaan tänään julkistettujen ehdokkaiden joukosta gaalassa, joka nähdään suorana lähetyksenä MTV3-kanavalla keskiviikkona 11.3.2015 kello 20 alkaen. Ehdokkaat esitellään MTV3-kanavan Huomenta-Suomi -ohjelmassa 23.2. - 10.3.2015.

Vuoden juttu valitaan näiden ehdokkaiden joukosta

Jari Lindholm, Suomen Kuvalehti
Sairaala/"Minulla ei ole ebolaa - pelkkä ajatuskin on naurettava".
Jari Lindholmin juttu "Sairaala" on ainutlaatuinen ja eleettömyydessään karmivan intensiivinen reportaasi Sierra Leonesta, keskeltä pahinta ebola-epidemiaa. Juttu kertoo Punaisen Ristin kenttäsairaalan työstä äärimmäisissä oloissa sairastuneiden, kuolevien ja kuolleiden keskellä. Toimittaja antautui hengenvaaraan käymällä havainnoimassa, kuvaamassa ja haastattelemassa sairaalan kaikilla osastoilla. Jatkojutussa Lindholm kuvaa vaikuttavasti sitä, miltä tuntuu, kun ei ole varma, onko saanut tartunnan vai ei.

Tuukka Temonen
Presidentintekijät
Tuukka Temosen dokumenttielokuva on kuvaus presidentti Sauli Niinistön vaalikampanjasta ja politiikan taustavaikuttajista. Se on ainutlaatuinen kurkistus vaalityön ytimeen, uutisten taustoihin ja julkisuudenhallinnan ammattilaisten maailmaan. Dokumentin suoruus ja realistisuus ärsytti elokuvan kohteita, mutta koukuttaa politiikan julkisivun taustasta kiinnostuneita katsojia.

Tuomas Muraja, Image
Yhden miehen sota
Suomessa on yli 40.000 entistä rauhanturvaajaa. Tuomas Muraja käsittelee koskettavan yksilötarinan kautta näiden tämän päivän sotaveteraanien asemaa ja traumoja. Juttu kertoo entisestä rauhanturvaajasta, joka ei tahdo sopeutua arkeen sotakokemusten jälkeen. Entisenä rauhanturvaajana Muraja eläytyy hienosti päähenkilön tuskaan ja selviytymiseen.

Vuoden journalistinen teko valitaan näiden ehdokkaiden joukosta

Mikko Salo ja työryhmä Tuomas Muraja, Taru Taipale, Jukka Rautanen ja Jussi Salmio
Faktabaari
Faktabaari on verkossa toimiva, joukkoistamista hyödyntävä faktantarkistuspalvelu. Se on poliittisesti sitoutumaton ja kaikille avoin kansalaispalvelu, jota toimitetaan vapaaehtoisvoimin. Palvelun tavoitteena on varmistaa, että tärkeitä yhteiskunnallisia keskusteluja käytäisiin paikkaansa pitävien tietojen pohjalta. Ensimmäisenä kohteena olivat viime kevään EU:n parlamenttivaalit, joiden yhteydessä palvelu korjasi kymmeniä julkisuudessa esiintyneitä virheellisiä tietoja ja väitteitä.

Anne Ali-Hokka, Oili Orispää ja työryhmä Annukka Roininen, Mikko Hynninen, Tiina Merikanto, Yle/A-studio
Hoivakoti kuntoon
Hoivakoti kuntoon -sarjassa seurattiin syksyn ajan, miten arki mullistui Someron Tervaskannon hoivakodissa. Monikanavaisesti toteutettu kokonaisuus on aktivoinut katsojia - vanhustyön ammattilaisia ja alan opiskelijoita, ikääntyneitä ja heidän läheisiään - osallistumaan keskusteluun ja toteuttamaan parannusideoita. Sarja osoitti, että palvelutalosta on mahdollista tehdä parempi paikka vanhuksille ja että työtekijät voivat tehdä oman työnsä toisella tavalla. Perinteisesti journalismi osoittaa epäkohtia, nyt etsittiin ja löydettiin myös ratkaisuja.

Anu Nousiainen ja työryhmä Jarmo Lundgren, Uolevi Holmberg, Boris Stefanov ja Esa Mäkinen, Helsingin Sanomat
Syvällä - sukellus norjalaiseen luolaan, Helsingin Sanomat
"Syvällä" on erinomaista tekstiä, sukeltajien kuvamateriaalia ja digitaalisen viestinnän mahdollisuuksia yhdistävä ainutlaatuinen kokonaisuus Norjassa menehtyneiden suomalaisten hyytävästä sukelluksesta. Anu Nousiainen kirjoitti sukeltajien tarinan ja datadeski teki siitä verkkoon selkäpiitä karmivan toteutuksen. Yhdistelmästä syntyi maailmanluokan interaktiivista tarinankerrontaa.

Vuoden kirja valitaan näiden ehdokkaiden joukosta

Juha Hurme
Nyljetyt ajatukset, Teos
Epäsovinnainen, lajityypeistä irtautuva vaellusromaani, hitaan sivistyksen ja humanismin mahtipontinen ylistys. Kahden puheliaan miehen souturetkellä tyhmistymistä vastaan avautuu kuva ihmisestä ja koko Suomesta, avautuu maapallon tila ja tulevaisuus.

Tommi Kinnunen
Neljäntienristeys, WSOY
Vaikuttava, myötäelävä sukutarina ulkopuolisuuden ja kelpaamattomuuden kokemuksista, vaikeudesta tulla erilaisena hyväksytyksi. Lukijan oivalluksille tilaa jättävä kuvaus ihmisarvon rakentamisesta keskellä ankaran yhteisön ja puhumattomuuden paineita.

Ville Hänninen ja Jussi Karjalainen
Sarjatulta! Sota-ajan suomalaiset pilapiirrokset ja sarjakuvat, Jalava
Historian, sarjakuvan ja kuvataiteen yhdistävä ainutlaatuinen kavalkadi näyttää kuvan ja sanan liiton kaikkina aikoina toimivan tehon ja voiman. Suomen 1939-45 sotien monimuotoinen viihde- ja propagandakoneisto piirtäjien silmin nähtynä.

Vuoden journalisti valitaan näiden ehdokkaiden joukosta

Minna Knus-Galán, Yle/MOT
Minna Knus-Galán on Suomen johtavia kansainvälisen tutkivan journalismin tekijöitä. Hänen jutuissaan yhdistyvät vankka taustatutkimus, taitavat haastattelut ja moderni TV-kerronta. Ohjelmassa "Veroista viis - Luxemburg fiksaa" hän kertoo kansainvälisen verokilpailun vaikutuksista Suomeen konkreettisesti ja ymmärrettävästi. Ohjelma on osa Lux Leaks ¬-projektia, jossa yli 80 toimittajaa ympäri maailmaa avusti toisiaan ennen näkemättömällä tavalla tuhansien salaisten luxemburgilaisten veroasiakirjojen tutkimisessa.

Ulla Appelsin, Ilta-Sanomat
Päätoimittaja Ulla Appelsin ottaa kolumneissaan rohkeasti kantaa. Hän ei kunnioita vakiintuneita ajattelutapoja eikä pelkää arkojakaan aiheita, vaan kertoo kaunistelematta mitä ajattelee. Appelsinin tekstit sytyttävät usein niin samaa mieltä olevat kuin erimielisetkin kiihkeään keskusteluun kahvipöydissä ja sosiaalisessa mediassa. Appelsin pitää aktiivisesti yhteyttä lukijoihinsa myös Twitterissä.

Heikki Aittokoski, Helsingin Sanomat
Heikki Aittokoski on taitava, sivistynyt, työteliäs ja monipuolinen toimittaja, joka tarkastelee maailmaa persoonallisella ja helposti tunnistettavalla tavalla. Hänen juttunsa avaavat henkilökohtaisen ja samaan aikaan yleisen näkökulman kansainvälisiin tapahtumiin ja niiden taustoihin. Kirjoittajana profiloitunut Aittokoski aloitti syksyllä myös televisiokeskustelijana HSTV:ssä.