Lehdistötiedotteet

 
 
 
Tiedote 26.3.2014
 
Kuva 25.10.2013 14:10:08
 
Suuren Journalistipalkinnon 2013 voittajat on valittu
 
Suuren Journalistipalkinnon saajat on julkistettu 26.3.2014.  Ehdotuksia palkinnon saajiksi tuli kaikkiaan 456. Palkinnot ovat suuruudeltaan 7 500 euroa. Myös yleisö valitsi suosikkinsa. Yleisön suosikki -äänestys toteutettiin Facebookissa.
 
Tässä ovat vuoden 2013 voittajat ja palkintolautakunnan perustelut valinnoille.
 
Vuoden juttu
 
Timo Haapala, MTV Uutiset: Ulkoministeriön tietomurto
Timo Haapalan paljastus ulkoministeriöön kohdistuneesta tietomurrosta aloitti vilkkaan keskustelun tietoturvan tasosta myös Suomessa. Juttu osoitti, kuinka haavoittuvia kehittyneimmätkin tietoverkot voivat olla ja kuinka ulkoministeriö tarvitsi ulkopuolisen vinkin vuodon paljastumiseen.

Vuoden juttu -palkinnon saajiksi olivat voittajan lisäksi ehdolla Katarina Baer Helsingin Sanomista sekä Heikki Haapavaara ja Jarmo Vehkakoski Kauppalehti Optiosta.
 
Vuoden journalistinen teko
 
Me tiedämme missä asut -projekti,
Yle, Hannele Valkeeniemi, Aki Kekäläinen, Jarkko Ryynänen

Tyylikkäästi toteutetussa projektissa käsitellään internetissä raivoavaa vihaa eri mieltä olevia kohtaan. Vihapuheen kohteeksi joutuneet kertovat hätkähdyttävistä kokemuksistaan projektin verkkosivuilla ja aiheen käsittely kytkettiin myös television ajankohtaisohjelmiin. Verkkosivusto sisältää haastattelujen lisäksi esimerkiksi tietoa vihapuheen lainsäädännöstä, keskustelufoorumin ja mahdollisuuden osallistua aihetta käsittelevään tutkimukseen.

Vuoden journalistinen teko -palkinnon saajiksi olivat voittajan lisäksi ehdolla Kriisi? Crisis? -verkkosivusto ja Long Play.
 
Vuoden journalisti
 
Saska Saarikoski, Helsingin Sanomat
Saska Saarikoski on taitava toimittaja, joka hallitsee niin kolumnien kirjoittamisen, haastattelut kuin laajojen juttujen tekemisen. Jutuissa on vahva näkökulma ja ne aiheuttavat usein vilkasta mielipiteenvaihtoa. Hän on myös seurattu ja särmikäs keskustelija sosiaalisessa mediassa. Saarikoskella on kykyä sekä löytää uusia ilmiöitä että kyseenalaistaa vallitsevia käsityksiä.

Vuoden journalisti -palkinnon saajiksi olivat voittajan lisäksi ehdolla  freelancer Eeva-Liisa Hynynen ja Moskovan kirjeenvaihtaja Anna-Lena Laurén Hufvudstadsbladetista ja Svenska Dagbladetista.
 
Yleisön suosikki
 
11-Kollektiivi ja Kaskas Media
Kriisi? Crisis? -verkkosivusto

Kriisi? Crisis? on 11 kuvaajan (11-kollektiivi) ja 11 kirjoittajan (Kaskas Media) tuottama digitaalinen kuvajournalistinen julkaisu. Suomeksi ja englanniksi toteutetussa komeassa kokonaisuudessa tarkastellaan erilaisia kriisejä kymmenessä eri maassa. Tekijät laajentavat julkaisullaan kuvajournalismin mahdollisuuksia tuoreella ja mielenkiintoisella tavalla.
 
Suuren journalistipalkinnon palkintolautakuntaan kuuluvat
tänä vuonna
 
Jouko Jokinen, vastaava päätoimittaja, Aamulehti
Atte Jääskeläinen, vastaava päätoimittaja, Yle Uutiset
Vesa-Pekka Koljonen, lehdistöneuvos, päätoimittaja emeritus
Pekka Seppänen, kolumnisti ja journalisti
Leeni Peltonen, päätoimittaja, Kotiliesi
Paula Salovaara, media-alan yrittäjä ja toimittaja
Marjaana Toiminen, toimitusjohtaja, Bonnier Publications Oy
Jari Tourunen, vastaava päätoimittaja, Savon Sanomat
Merja Ylä-Anttila, palkintolautakunnan puheenjohtaja,
vastaava päätoimittaja, MTV Uutiset
Tuomo Mörä, palkintolautakunnan sihteeri, mediatutkija, Helsingin yliopisto

Ehdotuksia käsitellessään palkintolautakunnan jäsenet eivät osallistu oman mediansa piiristä tulleiden ehdotusten arviointiin.

Kuva voittajista on saatavilla osoitteessa www.suurijournalistipalkinto.fi mahdollisimman pian tilaisuuden päätyttyä, lisää kuvia tilaisuudesta tulee sivulla olevaan kuvagalleriaan viimeistään 27.3. kello 9.
 
 
suurijournalistipalkinto.fi
 
 
 
 
Lisätiedot:
Merja Ylä-Anttila, palkintolautakunnan puheenjohtaja
p. 010 300 5365, merja.yla-anttila@mtv.fi