Lehdistötiedotteet

 

 

 

 

Tiedote 11.3.2015, julkivapaa heti

 

 

Kuva 26.02.2015 09:02:02

 

 

Suuren Journalistipalkinnon 2014 voittajat on valittu

 

 

Suuren Journalistipalkinnon saajat on julkistettu 11.3.2015. Ehdotuksia palkinnon saajiksi tuli kaikkiaan 331. Palkinnot ovat suuruudeltaan 7 500 euroa. Tänä vuonna kilpailussa oli Kirjan vuoden kunniaksi palkintoluokkana myös Vuoden kirja.

 

Tässä ovat vuoden 2014 voittajat ja palkintolautakunnan perustelut valinnoille.

 

 

Vuoden juttu

 

 

Jari Lindholm, Suomen Kuvalehti
Sairaala/"Minulla ei ole ebolaa - pelkkä ajatuskin on naurettava".
Jari Lindholmin juttu "Sairaala" on ainutlaatuinen ja eleettömyydessään karmivan intensiivinen reportaasi Sierra Leonesta, keskeltä pahinta ebola-epidemiaa. Juttu kertoo Punaisen Ristin kenttäsairaalan työstä äärimmäisissä oloissa sairastuneiden, kuolevien ja kuolleiden keskellä. Toimittaja antautui hengenvaaraan käymällä havainnoimassa, kuvaamassa ja haastattelemassa sairaalan kaikilla osastoilla. Jatkojutussa Lindholm kuvaa vaikuttavasti sitä, miltä tuntuu, kun ei ole varma, onko saanut tartunnan vai ei.

Vuoden juttu -palkinnon saajiksi olivat ehdolla myös Tuukka Temonen,  dokumenttielokuva Presidentintekijät ja Tuomas Muraja, Image, Yhden miehen sota.

 

 

Vuoden journalistinen teko

 

 

Mikko Salo ja työryhmä Tuomas Muraja, Taru Taipale, Jukka Rautanen ja Jussi Salmio, Faktabaari
Faktabaari on verkossa toimiva, joukkoistamista hyödyntävä faktantarkistuspalvelu. Se on poliittisesti sitoutumaton ja kaikille avoin kansalaispalvelu, jota toimitetaan vapaaehtoisvoimin. Palvelun tavoitteena on varmistaa, että tärkeitä yhteiskunnallisia keskusteluja käytäisiin paikkaansa pitävien tietojen pohjalta. Ensimmäisenä kohteena olivat viime kevään EU:n parlamenttivaalit, joiden yhteydessä palvelu korjasi kymmeniä julkisuudessa esiintyneitä virheellisiä tietoja ja väitteitä.

Vuoden journalistinen teko -palkinnon saajiksi olivat ehdolla myös Anne Ali-Hokka, Oili Orispää ja työryhmä Annukka Roininen, Mikko Hynninen, Tiina Merikanto, Yle/A-studio, Hoivakoti kuntoon ja Anu Nousiainen ja työryhmä Jarmo Lundgren, Uolevi Holmberg, Boris Stefanov ja Esa Mäkinen, Helsingin Sanomat, Syvällä - sukellus norjalaiseen luolaan.

 

 

Vuoden kirja

 

 

Tommi Kinnunen
Neljäntienristeys, WSOY
Vaikuttava, myötäelävä sukutarina ulkopuolisuuden ja kelpaamattomuuden kokemuksista, vaikeudesta tulla erilaisena hyväksytyksi. Lukijan oivalluksille tilaa jättävä kuvaus ihmisarvon rakentamisesta keskellä ankaran yhteisön ja puhumattomuuden paineita.

Vuoden kirja -palkinnon saajiksi olivat ehdolla myös Juha Hurme, Nyljetyt ajatukset, Teos sekä Ville Hänninen ja Jussi Karjalainen, Sarjatulta!, Jalava.

 

 

Vuoden journalisti

 

 

Minna Knus-Galán, Yle/MOT
Minna Knus-Galán on Suomen johtavia kansainvälisen tutkivan journalismin tekijöitä. Hänen jutuissaan yhdistyvät vankka taustatutkimus, taitavat haastattelut ja moderni TV-kerronta. Ohjelmassa "Veroista viis - Luxemburg fiksaa" hän kertoo kansainvälisen verokilpailun vaikutuksista Suomeen konkreettisesti ja ymmärrettävästi. Ohjelma on osa Lux Leaks -projektia, jossa yli 80 toimittajaa ympäri maailmaa avusti toisiaan ennen näkemättömällä tavalla tuhansien salaisten luxemburgilaisten veroasiakirjojen tutkimisessa.

Vuoden journalisti -palkinnon saajiksi olivat ehdolla myös Ulla Appelsin, Ilta-Sanomat ja Heikki Aittokoski, Helsingin Sanomat.

 

 

 

SJP_suomi_ei vuosilukua

 

Palkintolautakunnassa olivat
tänä vuonna

 

Jouko Jokinen, vastaava päätoimittaja, Aamulehti
Vesa-Pekka Koljonen, lehdistöneuvos,
päätoimittaja emeritus
Leena Majander-Reenpää, kustantaja ja neuvonantaja, Bonnier Books
Tuomo Mörä, palkintolautakunnan sihteeri,
Yliopistonlehtori, Helsingin yliopisto
Pekka Seppänen, kolumnisti, journalisti,
hallituksen puheenjohtaja, Gummerus Kustannus
Leeni Peltonen, päätoimittaja, Kotiliesi
Riitta Pihlajamäki, Head of Journalistic standards
and ethics, Yle
Paula Salovaara, Media-alan yrittäjä ja toimittaja
Jari Tourunen, vastaava päätoimittaja, Savon Sanomat
Merja Ylä-Anttila, palkintolautakunnan puheenjohtaja, vastaava päätoimittaja, MTV Uutiset

Ehdotuksia käsitellessään palkintolautakunnan jäsenet eivät osallistu oman mediansa piiristä tulleiden ehdotusten arviointiin.

 

 

 

 

suurijournalistipalkinto.fi

 

 

 

 

 

 

Lisätiedot:
Merja Ylä-Anttila, palkintolautakunnan puheenjohtaja,
p. 010 300 5365, merja.yla-anttila@mtv.fi

Kuvia voittajista on osoitteessa suurijournalistipalkinto.fi mahdollisimman pian tilaisuuden päättymisen jälkeen, lisää kuvia tilaisuudesta tulee sivulla olevaan kuvagalleriaan 12.3.