Nomineringarna till Stora Journalistpriset 2015 har offentliggjorts


I år mottogs rekordmånga förslag till fyra priskategorierna, totalt 738.

Vinnarna av Stora Journalistpriset väljs i en gala som börjar klockan 20 på tisdagen 15.3.2016. En direkt tv-sändning från prisgalan kan ses på MTV3-kanalen. Innan detta presenteras kandidaterna på MTV3-kanalens Huomenta Suomi -program 29.2-15.3.2016.

Kandidaternas och prisnämndens kommentarer om årets tävling hittar du på Stora Journalistprisets Facebook-sida: http://www.facebook.com/suurijournalistipalkinto/

Kandidaterna för Årets artikel/inslag

Jessika Aro, Yle Kioski: Venäjän trollit Suomessa (Ryska troll i Finland)
Jessika Aros serie av inslag handlade mångsidigt om Rysslands nätpropaganda och försök att inverka på allmänna uppfattningen i Finland. Det gjordes även rysk- och engelskspråkiga versioner av inslagen som väckte stor uppmärksamhet. Efter inslagen blev internationella median intresserad av Jessika Aro och hon har hjälpt människor undersöka propagandaspridare i sina egna länder. Inslagen ledde till att Jessika Aro hamnat ut för massivt trakasseri, propagandakampanjer och försök att tysta henne.

Mirva Heiskanen, Pekka Lähteenmäki, Ismo Virta med arbetsgrupp, Talouselämä: Kuoleeko media? (Dör media?)
Arbetsgruppen: Reijo Ruokanen, Anne Vanhanen, Erkka Felt, Marjut Nousiainen, Pekka Lähteenmäki, Ilkka Jauhiainen, Ninni Myllyoja

Finska media har inte granskat saker inom sitt eget fält i värst stor utsträckning i allmänheten. Talouselämäs artikelserie är en ovanlig, grundlig och sakkunnig helhet om situationen i finska median. Artiklarna ger en bra bas för överväganden om vad händer i media-branschen och vad möjligen kommer att hända med den i framtiden.

Tuomo Pietiläinen, Helsingin Sanomat: Vuorineuvokset muuttivat Portugaliin (Bergsråden flyttade till Portugal)
Tuomo Pietiläinens två artiklar lyfte fram ett nytt fenomen: före detta företagsdirektörernas flytt till Portugal där de inte behöver betala skatt på sin pension. Artiklarna satte i gång en vidsträckt diskussion om beskattning, inkomstfördelning och skatteflyktingarnas moral. De trappade även upp förhandlingarna om beskattningsavtal med Portugal.

Kandidaterna för Årets journalistiska insats

Aamulehtis kulturredaktion: Viikko Tallinnassa (En vecka i Tallinn)
Markus Määttänen, Simopekka Virkkula, Anne Välinoro, Matti Kuusela, Nina Lehtinen, Erik Ahonen, Tiina Leinonen, Pekka Kymäläinen, Kimmo Penttinen

I Tammerfors valde man att inte oja över dåliga tiderna utan man förverkligade ett ovanligt projekt: Aamulehtis hela åtta persons kulturredaktion flyttade tillsammans med en fotograf till Tallinn i en vecka. Under en månad bjöds läsarna på ett 50-sidigt paket om Estlands kultur och samtalsämnen. Artiklarnas ämnen var valda med expertis och tidningen kunde producera en unik genomskärning om grannlandets kulturliv.

Anne Leppäjärvi, Haaga-Helia yrkeshögskola Oy
Haaga-Helia yrkeshögskolas journalistutbildning är under ledning av utbildningsprogramchefen Anne Leppäjärvi hela tiden i framkanten och försöker bjuda på nya sätt att lösa media krisen. Utbildningsprogrammet har ett bra nätverk, samarbetar med det mest intressanta projekten i mediabranschen, skaffar intressanta föreläsare och utvecklar nya sätt att göra journalistik. I allt detta har Anne Leppäjärvi haft en mycket central roll.

Tuomas Peltomäki med arbetsgrupp: Uutisraportti (Nyhetsrapport), HSTV/Nelonen
Arbetsgruppen: Paavo Teittinen, Jussi Sippola, Henry Lehto, Maria Pettersson, Juha-Pekka Raeste, Pekka Torvinen, Kimmo Norokorpi, Jussi Pullinen, Paavo Järvilehto, Boris Stefanov, Uolevi Holmberg, Matti Nousiainen, Mikko Peura, Janne Elkki, Kristiina Marttinen

HSTVs aktualitetsprogram Uutisraportti diskuterar nyhetsveckans händelser grundligt och kritiskt, men också på ett humoristiskt sätt. Programmet som leds av Tuomas Peltomäki har en lätt organisation och det skrivs av Helsingin Sanomats reportrar vid sidan av sina andra arbetsuppgifter. Programmet har lyckats göra hård journalistik roligt och det har också lyckats intressera unga tittare i finska samhällets och världens viktigaste nyhetshändelser. Programmet kan ses på HSTV på nätet och på Nelonen men det väcker även mycket intresse och diskussioner i sociala median.

Kandidaterna för Årets bok

Kavereita nolla - Lasten ja nuorten yksinäisyys (Noll kompisar - Ensamhet bland barn och unga), Niina Junttila, Tammi
Barns och ungas sociala och emotionella ensamhet kan stöta så mycket att förutsättningarna för ett bra liv skadas permanent redan under tidig barndom. Det är vuxnas plikt att märka och ta i, bryta spiralen av ensamhet och utslagning så att finnarna skulle må bättre.

Viimeinen juna Moskovaan (Sista tåget till Moskva), René Nyberg, Siltala
En berättelse om familjens ära som växer från personlig till allmän och som trycker undan närhet och kärlek. Hur kan man förlåta historien? Vem duger och med hurdana villkor, då och nu? En europeisk överlevnadsberättelse om finnarnas egen närhistoria.

Kasvonsa menettänyt mies (Mannen som miste sitt ansikte), Kimmo Oksanen, WSOY
När man klär av människans ansikte via vilket andra möter honom, vad blir kvar? Från tuffa erfarenheter växer en nya styrka fram, ett känsligare sätt att hitta och se vad man kan göra för andra människor. En djupt mänsklig skildring om livets svårigheters relativitet.

Kandidaterna för Årets journalist:

Tom Kankkonen, Yle Uutiset (Yle nyheter)
Tom Kankkonens rapporter från Syrien, Irak och Turkiet har konkretiserat händelserna i konfliktområden för finska tv-tittare och radiolyssnare. Han söker sig ihärdigt till svåra ställen, ger en bakgrund och kollar fakta. Även i hårda situationer och bland upprörande människoöden behåller han sin lugna, måttfulla och förtroendeskapande stil.

Markus Leikola, freelancer
Markus Leikola är en produktiv mångkampare inom media. Under 2015 skrev han bland annat flertal kolumner och analyser för olika tidningar, redigerade tillsammans med Jussi Lähde debattprogrammet Leikola & Lähde för radion en gång i veckan, profilerade sig som dramatiker och deltog i mångsidiga diskussioner i sociala median. En lång erfarenhet och bred allmänbildning har förädlat honom till en karaktär som kan ge perspektiv i dagliga nyhetshändelser och ifrågasätta för enkla sanningar.

Vesa Sirén, Helsingin Sanomat
Vesa Sirén gör artiklar om klassisk musik på ett sätt som rycker med även dem som inte känner till ämnet. Han känner till verken och skaparna igenomgående men kan även skriva rafflande och underhållande om sina subjekt. Om inte fören, så bevisade jubileet av Jean Sibelius födsel hur grundligt Vesa Sirén behärskar kompositörmästarens produktion och liv. Dessutom är det typiskt för Sirén att han producerar utmärkta reportage under sina resor även om ämnen som resan egentligen inte handlar om.


Prisnämnden:

Jouko Jokinen, ansvarig chefredaktör, Aamulehti
Vesa-Pekka Koljonen, tidningsråd, chefredaktör emeritus
Leena Majander-Reenpää, direktör, FILI Finnish Literature Exchange
Tuomo Mörä, prisnämndens sekreterare, universitetslektor, Helsingfors universitet
Pekka Seppänen, kolumnist, journalist, styrelseordförande, Gummerus Kustannus
Leeni Peltonen, freelance journalist, företagare i mediebranschen
Riitta Pihlajamäki, Head of Journalistic standards and ethics, Yle
Paula Salovaara, företagare i mediabranschen och reporter
Jari Tourunen, journalist, doktorand
Merja Ylä-Anttila, prisnämndens ordförande, ansvarig chefredaktör, MTV Uutiset

Prisnämndens medlemmar deltar inte i bedömningen av sådana förslag, som berör det egna mediet.

http://suurijournalistipalkinto.fi

Tilläggsuppgifter:
Merja Ylä-Anttila, prisnämndens ordförande
tfn 010 300 300, merja.yla-anttila@mtv.fi

Bilder på kandidaterna är tillgängliga från och med 11.2. klockan 14 på www.suurijournalistipalkinto.fi.