Etsimme suomen parasta journalismia

Nomineringarna till Suuri Journalistipalkinto - Stora Journalistpriset 2014 har offentliggjorts

Totalt 331 förslag gavs för de fyra priskategorierna i Stora Journalistpriset. I år lanserades även en ny priskategori, Årets bok. Vinnarna av Stora Journalistpriset väljs bland kandidaterna som prisnämnden valt bland förslagen i en gala i direktsändning på MTV3-kanalen onsdagen 11.3.2015 klockan 20.

Kandidaterna presenteras även på MTV3-kanalens Huomenta Suomi -program 23.2-10.3.2015. 

Årets artikel/inslag väljs bland följande kandidater:

Jari Lindholm, Suomen Kuvalehti
Sairaala/"Minulla ei ole ebolaa - pelkkä ajatuskin on naurettava". (Sjukhuset/"Jag har inte Ebola - tanken är ju skrattretande".
Jari Lindholms artikel "Sairaala" är unik och i sin chosefrihet ett fasansfullt intensivt reportage från Sierra Leone i mitten av värsta Ebola-epidemin. Artikeln berättar om Röda Korsets fältlasaretts arbete i extrema förhållanden bland sjuka, döende och döda. Reportern utsatte sig för livsfara igenom att åka och observera, fota och intervjua på alla av sjukhusets avdelningar. I uppföljningsartikeln beskriver Lindholm trovärdigt hur det känns när man inte är säker om man blivit smittad eller inte.

Tuukka Temonen
Presidentintekijät (Presidentmakarna)
Tuukka Temonens dokumentärfilm är en skildring om president Sauli Niinistös valkampanj och politiska aktörer som agerar i bakgrunden. Det är en unik titt in i kärnan av valrörelsen, nyheternas bakgrunder och professionell publicitetskontroll. Dokumentärens rättframhet och realism irriterade filmens objekt men attraherar tittare som är intresserade av politikens fasads baksida.

Tuomas Muraja, Image
Yhden miehen sota (En mans krig)
Det finns över 40,000 före detta fredsbevarare i Finland. Tuomas Muraja behandlar dessa nutidens krigsveteraners ställning och traumer via en rörande individs berättelse. Artikeln berättar om en före detta fredsbevarare som har svårigheter att anpassa sig till vardagliga livet efter sina krigserfarenheter. Som en före detta fredsbevarare kan Muraja fint leva sig in i huvudpersonens lidande och överlevnad.

Årets journalistiska insats väljs bland följande kandidater:

Mikko Salo och arbetsgruppen Tuomas Muraja, Taru Taipale, Jukka Rautanen och Jussi Salmio
Faktabaari (Faktabaren)
Faktabaari är en faktumgranskningstjänst som finns på nätet och som utnyttjar crowdsourcing. Den är en medborgarstjänst som är politiskt oberoende och öppen för alla som produceras med frivilliga insatser. Tjänstens målsättning är att säkra att viktiga samhällsdiskussioner skulle föras på basis av korrekt information. Första objektet var förra vårens EU:s parlamentsval i samband med vilket tjänsten rättade tiotals felaktiga information och påståenden som förekom i offentligheten.

Anne Ali-Hokka, Oili Orispää och arbetsgruppen Annukka Roininen, Mikko Hynninen, Tiina Merikanto, Yle/A-studio
Hoivakoti kuntoon (Fixa vårdhemmet)
I serien Hoivakoti kuntoon följde man under hösten hur vardagen ändrades i Tervaskanto vårdhem i Somero. Helheten som förverkligades via flertal kanaler samtidigt har aktiverat tittarna - åldringsvårdens proffs och studerande i branschen, äldre människor och deras anhöriga - att delta i diskussionen och förverkliga förbättringsidéer. Serien bevisade att man kan göra vårdhemmen till bättre ställen för åldringar och att personalen kan göra sitt arbete på ett annat sätt. Traditionellt pekar journalistik ut olägenheter, nu sökte och fann man även lösningar.

Anu Nousiainen och arbetsgruppen Jarmo Lundgren, Uolevi Holmberg, Boris Stefanov och Esa Mäkinen, Helsingin Sanomat
Syvällä - sukellus norjalaiseen luolaan, Helsingin Sanomat (I djupet - dykning i norska grottan)
"Syvällä" är en unik helhet som kombinerar utmärkt text, dykarnas bildmaterial och möjligheterna som digital kommunikation erbjuder om den iskalla dykningen där finska dykarna dog i Norge. Anu Nousiainen skrev dykarnas historia och datadesken gjorde en implementering på nätet som framkallar kalla kårar. Kombinationen resulterade i en världsklassig interaktiv berättelse.

Årets bok väljs bland följande kandidater:

Juha Hurme
Nyljetyt ajatukset, Teos (Flådda tankar)
En okonventionell vandringsroman som lösgör sig från genren, en yvig hyllning av långsam bildning och humanism.  Under en roddtur mot fördumning med två pratsamma män öppnas en bild upp av människan och hela Finland, världens tillstånd och framtid.

Tommi Kinnunen
Neljäntienristeys, WSOY (Fyravägskorsning)
Anslående, sympatiserande släkthistoria om upplevelser av utanförskap och oduglighet, om svårigheten att bli godkänd när man är annorlunda. En skildring om hur man bygger upp ett människovärde i mitten av trycket från ett strängt samhälle och tigande. Berättelsen lämnar utrymme för läsarens egen insikt.

Ville Hänninen och Jussi Karjalainen
Sarjatulta! Sota-ajan suomalaiset pilapiirrokset ja sarjakuvat, Jalava (Serieeld! Krigstida finska karikatyrer och serier)
En unik kavalkad som kombinerar historia, serier och bildkonst visar effekten och styrkan av föreningen mellan bild och ord som fungerar i alla tider. Månformiga underhållnings- och propagandamaskineriet under Finlands krig 1939-45 skildrad igenom tecknarnas ögon. 

Årets journalist väljs bland följande kandidater:

Minna Knus-Galán, Yle/MOT
Minna Knus-Galán är en av Finlands ledande skapare av internationell undersökande journalistik. Hennes inslag kombinerar stark bakgrundsforskning, skickliga intervjuer och modernt TV-berättande. I programmet "Veroista viis - Luxemburg fiksaa" (Vem bryr sig om skatter - Luxemburg fixar) berättade hon om hur internationell skattekonkurrens påverkar Finland på ett konkret och begripligt sätt. Programet är en del av Lux Leaks -projektet där över 80 reportrar runtom världen hjälpte varandra på ett sätt som aldrig skådats tidigare i att undersöka tusentals hemliga luxemburgskas skattedokument.

Ulla Appelsin, Ilta-Sanomat
Chefredaktör Ulla Appelsin tar modigt ställning i sina kolumner. Hon respekterar inte etablerade tänkesätt och är inte rädd att ta i känsliga ämnen utan hon berättar vad hon tänker utan att skönmåla. Appelsins texter väcker ofta hetsiga diskussioner vid kaffebordet och i sociala medier både bland dem som tycker lika och dem som tycker olika. Appelsin håller aktivt kontakt med sina läsare även på Twitter.

Heikki Aittokoski, Helsingin Sanomat
Heikki Aittokoski är en skicklig, sofistikerad, flitig och mångsidig reporter som ser världen på ett personligt och lätt igenkännbart sätt. Hans artiklar ger en personlig och samtidigt allmän synvinkel till internationella händelser och deras bakgrunder. Aittokoski som har profilerat sig som en skribent började även i höstas som television debattör på HSTV.