etusivu_banneri

Suuri Journalistipalkinto on Suomen merkittävin journalismille vuosittain annettava tunnustus. Kilpailun tarkoituksena on tukea ja edistää hyvää journalismia sekä vahvistaa vastuullisen suomalaisen median asemaa yhteiskunnassamme. Tällä kaudella kilpailun järjestämisestä ja tämän sivuston sisällöstä vastaa Sanoma Media Finland.

SUURI JOURNALISTIPALKINTO 2021

Vuosi 2021 oli jo toinen peräkkäinen pandemian vuosi. Vaikka Suomessa rokotteiden myötä heräsi toive koronan voittamisesta ja paluusta jonkinlaiseen normaaliin, monissa Afrikan, Latinalaisen Amerikan ja Aasian maissa epidemian kukistaminen on yhä kaukainen haave.

Journalismille pandemia säilyi yhä kovana haasteena. Tarve luotettavalle tiedonvälitykselle ja vastuulliselle, kriittiselle journalismille oli ehkä huutavampi kuin koskaan. Mitä vakavampi kriisi, sitä suurempi on journalismin ja journalistien vastuu.

Vuoteen 2021 mahtui toki paljon muutakin kuin korona: kunnallisvaalit, jalkapalloilun EM-kisat, olympialaiset ja suomalaiselokuvien menestys maailmalla puhuttivat suomalaisia. Afganistanin tapahtumat järisyttivät koko maailmaa. Ilmastokriisi tuli lopullisesti pysyväksi osaksi päivittäistä agendaamme.

Mutta journalismi on paljon muutakin kuin suuria uutistapahtumia. Se on paikallisia ja alueellisia tapahtumia. Se on uutisia, kulttuuria, viihdettä ja urheilua. Se on suuria ja pieniä tarinoita ihmisistä, heidän kohtaloistaan, heidän tunteistaan. Hyvä journalismi kattaa koko elämän kirjon.

Suuren journalistipalkinnon 2021 järjestelyvastuu on Sanoma Media Finlandilla. Palkinnon jakaa ja rahoittaa Päätoimittajien yhdistys kumppaneinaan suomalaiset mediatoimijat: Alma Media, Sanoma Media Finland, MTV, Keskisuomalainen, Otavamedia, A-lehdet, Kaleva, TS-yhtymä, KSF-Media ja Yleisradio.

Minulla on kunnia toimia palkintolautakunnan puheenjohtajana.

Kiinnostavaa ja merkityksellistä journalismia tehdään kaikkialla Suomessa, pienissä ja isoissa toimituksissa, pienille ja vähän suuremmille yleisöille. Julkaisualustat vaihtelevat sanomalehdistä aikakauslehtiin, televisiosta ja radiosta digitaalisiin medioihin.

Joka vuosi Suureen journalistiseen palkintoon on tulvinut erinomaisia ehdotuksia palkintojen saajiksi, mutta koskaan niitä ei tule liikaa. Toivon runsaasti ennakkoluulottomia, yllättäviäkin ehdotuksia. Suomessa tehdään paljon erinomaisia sisältöjä, jotka ansaitsevat tulla huomatuiksi ja palkituiksi.

Tapio Sadeoja
Palkintolautakunnan puheenjohtaja
Päätoimittaja emeritus