etusivu_banneri

Suuri Journalistipalkinto on Suomen merkittävin journalismille vuosittain annettava tunnustus. Kilpailun tarkoituksena on tukea ja edistää hyvää journalismia sekä vahvistaa vastuullisen suomalaisen median asemaa yhteiskunnassamme. Tällä kaudella kilpailun järjestämisestä ja tämän sivuston sisällöstä vastaa Yleisradio.

SUURI JOURNALISTIPALKINTO 2020


Vuosi 2020 jää historiaan koronavuotena. Rajojen yli vyöryvä pandemia musersi turvallisuudentunteemme. Kieleen pesiytyi termi “uusi normaali”.

Korona on jättänyt jälkensä myös suomalaiseen journalismiin. On helppo ennustaa, että  korona-aiheet nousevat esiin myös ehdotuksissa Suuren Journalistipalkinnon saajiksi eri kategorioissa. Ehdokasasettelu alkaa 1. marraskuuta ja päättyy 31. joulukuuta 2020.

Tällä kertaa SJP:n järjestelyvastuu on Yleisradiolla ja minulla on kunnia toimia palkintolautakunnan puheenjohtajana. Palkinnon jakaa ja rahoittaa Päätoimittajien yhdistys kumppaneinaan suomalaiset mediatoimijat (Alma Media, Sanoma, MTV, Keskisuomalainen, Otavamedia,  A-lehdet, Kaleva, TS-yhtymä, KSF-Media ja Yle). 

Toivon, että koronan ohella esiin nousevat myös muut aiheet sekä tekijät laajasti eri puolilta Suomea. Merkittävää journalismia tehdään sanoma- ja aikakauslehdissä, radiossa ja televisiossa sekä digitaalisilla alustoilla. Katsokaa ympärillenne, nostakaa esiin ennakkoluulottomasti tekijöitä ja sisältöjä. Hyviä ehdotuksia on kaikkina vuosina ollut paljon, koskaan niitä ei ole liikaa.

Valheellisen tiedon, huhujen levittämisen ja tahallisen disinformaation vastapainona luotettavan journalismin arvo on koronan myötä vain korostunut. Demokratian edellytys on sanan- ja lehdistönvapaus. Yhteiskunnan ajautuessa poikkeustilaan kansalaisilla on oikeus tietää, mitä tapahtuu.

Riitta Pihlajamäki

Palkintolautakunnan puheenjohtaja
Ylen Ajankohtaistoimituksen päällikkö