alasivut_banneri_2017

Stora Journalistpriset 2021

Vinnarna av det Stora Journalistpriset 2021 har utsetts

Prisnämnden har utsett vinnarna av Stora Journalistpriset och de har belönats i direktsändning i dag, tisdagen den 3 maj.

Vinnarna är:

ÅRETS ARTIKEL

Marko Junkkari, Tommi Nieminen och Sami Kero, Helsingin Sanomat: Oletko sinä Perttu Nousiainen?

Artikelhelheten om Perttu Nousiainen som tappade bort Nuorisosäätiös miljoner berättar om ett tema av samhälleligt intresse, men den är samtidigt också en skickligt uppbyggd spänningshistoria. Skribenterna fördjupade sig i händelserna inom Nuorisosäätiö på ett grundläggande plan och fortsatte sedan med ett klassiskt spaningsuppdrag i ett schweiziskt skidcentrum. Efter ett ihärdigt följande öppnade sig Nousiainen för journalisterna om sin flykt och reste tillbaka till Finland med dem. Till slut rapporterade journalisterna nyligen om gripandet av Nousiainen. I den berömvärda artikeln kombineras grävande journalistik, berättande i realtid och bildjournalistikens bästa egenskaper. 

ÅRETS JOURNALISTISKA GÄRNING 

Jussi Jormanainen, Pekka Laine, Olli Laine och J-P Pulkkinen, Yle: Politiikka-Suomi

Politiikka-Suomi som fortsatte Yles Suomi-serie var en imponerande kraftuppvisning. Över hundra politiker och experter intervjuades för de tio avsnitten. Politikerna fick i lugn och ro berätta om sitt eget perspektiv på ärenden som behandlades, vilket gav intervjuerna en ovanligt avslappnad och öppen stämning. Programserien visade bakgrunden till händelser inom politiken samt beslutsfattarnas mänskliga känslor och ömma punkter på ett alldeles nytt sätt.    

ÅRETS CHEF

Maria Vesterinen, Turun Sanomat

Maria Vesterinen leder sportredaktionen med långa anor inom Turun Sanomat och läsmaterialet där tidningens andrasida samt tema- och veckoslutsmaterialet ingår, tillsammans med chefen för kulturredaktionen. Vesterinen är en sakkunnig, målmedveten, förnyande och människonära chef. Hon leder sina medarbetare på ett naturligt och uppmuntrande sätt. Hon har lotsat sportjournalistiken i TS in i den nutida digitala världen. Hon är ett gott exempel på fungerande samarbete som överskrider avdelningsgränserna. Såväl redaktionens ledning, medarbetare och hela arbetsgemenskapen kan lita på Vesterinen.

ÅRETS JOURNALIST

Paavo Teittinen, Helsingin Sanomat

Från ett år till ett annat lyfter Paavo Teittinen fram de missförhållanden som annars skulle hamna utanför för det officiella Finlands synfält. I artiklarna skiner ett enormt antal arbetstimmar, omsorgsfullhet och unika informationskällor igenom. Dessutom är artiklarna uppbyggda omsorgsfullt och skrivna med flyt. År 2021 avslöjade Teittinen brister gällande polisutredningar om människohandel. Artiklarna tog fram den svaga ställning som de allra mest sårbara människorna har, avslöjade brister i polisens egna laglighetsövervakning och ledde till att flera brottsutredningar återupptogs.

Stora Journalistpriset är det viktigaste erkännandet för journalister som årligen delas ut i Finland. Syftet med tävlingen är att stödja och främja god journalistik och stärka de ansvarsfulla finländska mediernas ställning i vårt samhälle.

Priset motiveras av en betydande journalistisk insats under det gångna året. Stora Journalistpriset har delats ut i Finland sedan 2001. Stora journalistprisets gala arrangeras turvist av MTV, Sanoma Media Finland och Yle. I år ansvarar Sanoma för arrangemangen.

Prisnämnden:

Arno Ahosniemi, chefredaktör och ansvarig utgivare, Kauppalehti (Alma Media)

Iina Artima-Kyrki, chefredaktör och ansvarig utgivare, Ajankohtaismediat, A-lehdet

Tomi Einonen, chefredaktör och ansvarig utgivare, MTV

Minna Holopainen, chefredaktör och ansvarig utgivare, STT (Chefredaktörernas förening)

Veijo Hyvönen, ledarskribent, Turun Sanomat (TS-Yhtymä)

Katriina Kaarre, utgivningsdirektör, Mediaperheet, Otavamedia Oy

Antti Kokkonen, chefredaktör och ansvarig utgivare, Lapin Kansa (Kaleva Media)

Pekka Mervola, chefredaktör, Keskisuomalainen

Tuomo Mörä, sekreterare för prisnämnden, universitetslektor, Helsingfors universitet

Riitta Pihlajamäki, journalist emerita, Yle

Tapio Sadeoja, ordförande för prisnämnden, chefredaktör emeritus, Sanoma Media Finland

Erja Yläjärvi, chefredaktör och ansvarig utgivare, Hufvudstadsbladet (KSF Media)

Ytterligare information:

Tapio Sadeoja, ordförande för prisnämnden