alasivut_banneri_2017

Stora Journalistpriset

Vinnarna av Stora Journalistpriset 2020 är utsedda

Stora Journalistpriset är det viktigaste erkännandet för journalister som årligen delas ut i Finland. Syftet med tävlingen är att stödja och främja god journalistik och stärka de ansvarsfulla finländska mediernas ställning i vårt samhälle. Priset motiveras av en betydande journalistisk insats under det gångna året. Stora Journalistpriset har delats ut i Finland sedan 2001.

Stora journalistprisets gala arrangeras turvist av MTV, Sanoma och Yle. I år ansvarar Yle för arrangemangen.

Vinnarna av årets Stora Journalistpris 2020 offentliggjordes onsdagen den 10 mars i direktsändning i Yle TV1 och Yle Arenan.

ÅRETS ARTIKEL

Henrik Kärkkäinen, Ilta-Sanomat (21.10.2020 ->): Artiklar om Vastaamo

Henrik Kärkkäinen avslöjade att Psykoterapicentret Vastaamo utsatts för dataintrång. Han hade därefter även en ledande roll i rapporteringen av fallet och grävde fram ny information. Han berättade om fallets omfattning, utpressarens krav och intrångsmetoden. Som journalist med goda kunskaper om dataskydd gjorde Kärkkäinen flera kommentarsartiklar som beskrev de ovanliga särdragen i fallet för läsarna. Kärkkäinens rapportering om ett ämne som är mycket känsligt och som även är nytt för redaktioner var ansvarsfull och sakkunnig.

ÅRETS JOURNALISTISKA GÄRNING

Terhi Pirilä-Porvali: försvara journalistiskt bestämmanderätten

Tidningen Ilmajokis chefredaktör Terhi Pirilä-Porvali pressades att inte publicera en nyhet där man berättade om en kommunfullmäktiges deltagande i ett fullmäktigemöte trots att denne satt i coronakarantän. Pirilä-Porvali vek sig inte, varefter hon permitterades. Senare sade hon upp sig från sin tjänst. Fallet väckte en bred debatt och lyfte fram de påtryckningar som framför allt lokalpressen utsätts för. Pirilä-Porvali visade att hon som en journalist som förbundit sig till yttrandefriheten inte kunde kompromissa inför några påtryckningar.

ÅRETS JOURNALISTISKA CHEF

Aino Heikkonen, dagproducent, Etelä-Saimaa


Aino Heikkonen arbetar kompromisslöst och framgångsrikt i landskapstidningens nyckeluppgifter med ansvar för en redaktion med strax över 20 personer. Med blicken mot nätet har tidningen under coronaåret lyckats höja antalet digitala prenumerationer med över 30 procent. Heikkonen har i sitt innehållsledarskap både ett mänskligt grepp och en gedigen journalistisk grund. Hon har förmåga att dryfta etiska journalistiska frågor ur såväl samhällets som intervjuade personers synvinkel. Hennes underlydande berömmer henne för hennes systematiska arbete, goda organisationsförmåga, tydliga kommunikation och att hon också kan ge tuff utvecklande feedback på ett schysst sätt.

ÅRETS JOURNALIST

Anna-Lena Laurén, Hufvudstadsbladet/Dagens Nyheter

Hufvudstadsbladets och Dagens Nyheters korrespondent i Ryssland Anna-Lena Laurén skriver sakkunnigt om aktuella frågor, politik, dissidenter och vanliga människor runt om i Ryssland. Hon kan sin stationeringsplats väl efter många år och hennes artiklar beskriver det ryska samhället även utanför det normala nyhetsflödet för läsarna. Artiklarna är välskrivna och har en intressant synvinkel. De hjälper på ett unikt sätt till att förstå vart landet är på väg och vad vanliga ryssar tänker.

PRISJURYN

Marja Aarnipuro, chefredaktör, Apu och Mondo (A-lehdet Oy)
Arno Ahosniemi, ansvarig chefredaktör, Kauppalehti (Alma Media)
Tomi Einonen, ansvarig chefredaktör, MTV Uutiset
Minna Holopainen, ansvarig chefredaktör, STT (Chefredaktörernas förening)
Katriina Kaarre, publicistisk chef, Mediaperheet, Otavamedia Oy
Lena Skogberg, ställföreträdande chefredaktör och ansvarig utgivare, Hufvudstadsbladet (KSF Media)
Sanna Keskinen, ansvarig chefredaktör, Kaleva
Pekka Mervola, ansvarig chefredaktör, Keskisuomalainen
Tuomo Mörä, sekreterare i prisjuryn, universitetslektor, Helsingfors universitet
Riitta Pihlajamäki, ordförande i prisjuryn, chef, Aktualitetsredaktionen Yle
Veijo Hyvönen, ledarredaktör, Turun Sanomat (TS-Yhtymä)
Tapio Sadeoja, chefredaktör emeritus

Medlemmarna i prisnämnden deltar inte i bedömningen av förslag som kommit från de egna medierna.

Mer information:

Riitta Pihlajamäki, ordförande i prisjuryn

p. 09 148 01, riitta.pihlajamaki@yle.fi

http://www.suurijournalistipalkinto.fi/se, #SJP2020