alasivut_banneri_2017

Stora Journalistpriset 2022

Vinnarna av Stora Journalistpriset 2022 offentliggjordes 8.3.2023 i direktsändning på MTV3-kanalen.

Stora Journalistpriset har delats ut i Finland sedan år 2001. Priset är det viktigaste årliga erkännandet för journalister i Finland. Syftet med tävlingen är att stödja och främja god journalism samt stärka de ansvarsfulla finländska mediernas ställning i vårt samhälle. Grunden för vinsten är en betydande journalistisk insats under året som föregår offentliggörandet av priset.

Årets journalist

Ville Ranta

Iltalehti

Ville Ranta har senast i Iltalehti blivit en av Finlands främsta skämttecknare. Satiren i texterna biter och den fräcka humorn är just så pass överdrivande att hånet träffar sitt mål. De tecknade figurerna når ofta gestalternas väsen på ett skämtsamt sätt och personerna är lätta att känna igen. Alla gillar inte Rantas teckningar, men det är ju ett kännetecken för effektfulla skämtteckningar. Rantas teckningar lämnar ingen oberörd.

Årets innehåll

”Työtaistelu” (”Arbetsstriden”)

Katja Kuokkanen, Helsingin Sanomat

Katja Kuokkanens artikel berättar om Anudari Boldbaatar, som är en i Finland utbildad mongolisk sjukskötare. Hon lämnade Finland efter att hennes uppehållstillstånd på felaktiga grunder hade avslagits. Artikeln beskriver hur en människa i en svag ställning för en hopplös kamp mot byråkratin. Samtidigt lyfter artikeln fram tomheten i de högtidliga talen om arbetskraftsrelaterad invandring och bristerna i Migrationsverket Migris verksamhet. Artikeln ledde till en bred offentlig debatt. Migris ledning erkände brister och olagligheter i behandlingen, bad om ursäkt och vidtog åtgärder för att förbättra processerna.

Årets journalistiska handling

RAPPORTERINGEN OM RYSSLANDS ANGREPP PÅ UKRAINA 

Den absoluta viktigaste nyheten 2022 var Rysslands angrepp på Ukraina. Kriget kom närmare finländarna än någonsin sedan andra världskrigets slut. Ett antal journalister och fotografer har på plats berättat om krigets grymheter, kampen i vardagen, överlevnadshistorier, om rädsla och hopp. Erfarna journalister och lokalkännedom har varit ovärderliga, men även nya förmågor har visat sina talanger under svåra och farliga förhållanden. Att beskriva krigets verklighet har varit ett styrkeprov för det finländska mediefältet och en viktig journalistisk handling.

Årets regionala påverkare 

Risto Pyykkö

Lapin Kansa: Renskötseln och ersättningar för rovdjursskador

Staten har åren 2016–2021 betalat cirka 40 miljoner euro till renägare för skador orsakade av stora rovdjur. Risto Pyykkö har envist studerat oklarheterna i och konsekvenserna av användningen av pengarna. Han har bland annat fäst uppmärksamhet på motsägelsen mellan rovdjursstammarna och de utbetalade ersättningarna. Han har utrett vilka konsekvenser de stora ersättningarna för rovdjursskador har haft på Finlands förhållning till stora rovdjur och antalet undantagstillstånd som beviljats för att döda stora rovdjur. Innan ärendet togs upp i Lapin Kansa hade ämnet knappast alls behandlats i medier. Artiklarna har haft omfattande konsekvenser för renskötseln och lett till ändringar i lagstiftningen om ersättningar för rovdjursskador.

Årets chef

Eeva Sederholm

innehållschef för aktualitetsmedier, A-lehdet

Eeva Sederholm utvecklar och främjar saker och ting på ett målmedvetet sätt som lockar andra att delta. Eeva arbetar som innehållschef med ansvar för utvecklingen av digitala medier i tidningsmedier där hon snabbt har omvandlat arbetsprocesserna i de tryckta medierna till en digitalt orienterad process, konceptualiserat och utvecklat dem. De digitala medierna i Apu har förnyats snabbt och dess publik växer kraftigt – kärnan i det hela är betydelsefull journalistik. Och i allt detta har Eva redaktionens förtroende, dess stöd och tro på betydelsen av digitala aktualitetsmedier. Eeva skapar samtidigt ordning och kreativitet, stabilitet och framåtskridande – ett sådant arbetsklimat där aktualitetsmedierna utvecklas. Eva är oeftergivlig, som arbetskamrat otroligt skojig, en föregångare inom utveckling av medierna.

PRISNÄMNDEN

Medlemmarna i prisnämnden deltar inte i utvärderingen av förslag från sina egna medier.

Iina Artima-Kyrki, ansvarig chefredaktör, A-lehdet

Minna Asikainen, redaktionschef för nyhets- och aktualitetsverksamhet, Yle

Tomi Einonen, chefredaktör och ansvarig utgivare, MTV Uutiset

Saija Hakoniemi, ansvarig chefredaktör, Otavamedia

Minna Holopainen, ansvarig chefredaktör, STT (Chefredaktörernas förening)

Perttu Kauppinen, ansvarig chefredaktör, Iltalehti (Alma Media)

Jouni Kemppainen, chefredaktör, Maaseudun Tulevaisuus (Viestimedia)

Antti Kokkonen, ansvarig chefredaktör, Lapin Kansa (Kaleva Media)

Pekka Mervola, ansvarig chefredaktör, Keskisuomalainen

Tuomo Mörä, sekreterare för prisnämnden, universitetslektor, Helsingfors universitet 

Tapio Sadeoja, chefredaktör emeritus

Erja Yläjärvi, ansvarig chefredaktör, Hufvudstadsbladet (KSF Media)


Mer information:

Tomi Einonen, ordförande för prisnämnden

010 300 300, tomi.einonen@mtv.fi