alasivut_banneri_2017

Stora Journalistpriset 2022

År 2022 kommer vi att komma ihåg på grund av datumet den 24 februari. Då inledde Ryssland ett brutalt anfallskrig mot Ukraina. Efter det datumet har vi varit tvungna att se anfallskrigets grymma ansikte. Eller för att citera Republikens president Sauli Niinistö: ”Nu är maskerna avklädda, bara krigets kalla ansikte syns.”

Krigets olika skeden och konsekvenser har fyllt medieutrymmet. När detta skrivs förbereder man sig såväl i Finland som på annat håll på en exceptionell vinter. Av ovan nämnda orsak är behovet av tillförlitlig informationsförmedling och ansvarsfull journalistik för närvarande kanske större än någonsin tidigare. Ju allvarligare en kris är, desto större ansvar har journalistiken och journalisterna.

År 2022 har naturligtvis också rymt mycket annat: coronapandemin avtar åtminstone tillfälligt, klimatförändringen framskrider, stora idrottsevenemang har ägt rum osv. Över huvud taget nyheter och händelser såväl på alla håll i hemlandet som också i hela världen. Utan att för den skull glömma människorna, deras berättelser, öden, glädjeämnen och sorger.

Allt det här är den finländska journalismen, som firas igen nästa vår den 8 mars. Då är det dags att belöna Årets journalist, Årets innehåll, Årets journalistiska gärning, Årets journalistiska chef och som en ny kategori Årets regionala påverkare.

Jag har äran att vara ordförande för prisnämnden. God journalistik bedrivs i alla mediehus i Finland, både stora och små. Publikationsplattformarna varierar från dagstidningar till tidskrifter, från television och radio till digitala medier. Förslag till pristagare kan lämnas från ingången av november till utgången av december. Jag hoppas på många fördomsfria, även överraskande förslag. I Finland görs många utmärkta innehåll som förtjänar att få uppmärksamhet och bli belönade.

Den här gången är det MTV som har organiseringsansvaret för det Stora journalistpriset 2022. Priset delas ut och finansieras av Chefredaktörernas förening med finländska medieaktörer som partner: Alma Media, Sanoma Media Finland, MTV, Keskisuomalainen, Otavamedia, A-lehdet, Kaleva, Viestimedia, KSF Media och Rundradion.

Tomi Einonen
Ordförande för prisnämnden
Ansvarig chefredaktör
MTV Uutiset