alasivut_banneri_2017

Vinnarna av Stora Journalistpriset 2017 är utsedda

Stora Journalistpriset har delats ut i Finland sedan år 2001. Priset stöder och främjar god journalistik och delas ut i fyra kategorier för betydelsefulla journalistiska gärningar från det gångna året.

Vinnarna av Stora Journalistpriset 2017 med motiveringar.

ÅRETS INSLAG/ARTIKEL

Arbetsgrupp: Minna Holopainen, Janne Huuskonen, Jecaterina Mantsinen, Tuuli Oikarinen, Olli-Pekka Paajanen, FNB. Annamari Nurminen och Esko Pihkala, Turun Sanomat
Finska Notisbyrån och Turun Sanomats nyheter lyfte upp sexuella trakasserier av elever i finländska skolor. Artiklarna avslöjade att ungdomar i ett gymnasium i Helsingfors och ett högstadium i Åbo hade blivit trakasserade i en känslig ålder i flera års tid. Avslöjandet var särskilt ögonöppnande med tanke på att offren var minderåriga och lärarna missbrukade sin maktposition. Artiklarna är ett exempel på ett omsorgsfullt och modigt nyhetsarbete inom ett svårt område.

ÅRETS JOURNALISTISKA INSATS

Musta laatikko, Helsingin Sanomat. Arbetsgrupp: Riikka Haikarainen, Tuomas Kaseva, Esa Lilja, Jaakko Lyytinen, Kimmo Norokorpi, Kaisa Osola, Heidi Väärämäki
Helsingin Sanomats Musta laatikko (Svarta lådan) är ett nytt koncept där publiken erbjuds journalistik på teaterscenen. Sammanlagt 67 redaktörer och fotografer har berättat om sina artiklar och öppnat upp det journalistiska arbetets processer. År 2017 tog Musta laatikko steget in på Nationalteaterns stora scen. I de utsålda föreställningarna närmade sig journalisterna sina läsare på ett nytt sätt.

ÅRETS BOK

Minna Passi och Susanna Reinboth: Keisari Aarnio. Huumepoliisi Jari Aarnion uskomaton tarina. (Kejsaren Aarnio. Knarkpolisen Jari Aarnios otroliga berättelse.) HS-Kirjat
Den grävande journalistikens radarpar nystar upp en komplicerad härva. Möjliggjorde ett skicklig intrigerande att polisen och brottslingar i årtionden lyckades driva en gemensam affärsverksamhet? Förtroendet för polisinrättningen som system och poliserna som individer naggas i kanterna för varje sida, när läsaren dyker in i en värld som man inte skulle vilja att är sann.

ÅRETS JOURNALIST

Olli Seuri, Yle
Olli Seuri skapar en grund för dagens samtalsämnen i radioprogrammet Ykkösaamu. Han förbereder sig noggrant för sändningarna, behärskar fakta och fokuserar på det väsentliga. Som intervjuare är han strikt men rättvis. Han låter inte sina intervjuobjekt komma enkelt undan, men de är alltid i huvudrollen i hans sändningar. Seuri utstrålar en genuin iver över de frågor som behandlas i programmen. 

Jury:

Marja Aarnipuro, chefredaktör, Apu
Vesa-Pekka Koljonen, pressråd, chefredaktör emeritus
Leena Majander-Reenpää, expert inom bokbranschen
Tuomo Mörä, juryns sekreterare, universitetslektor, Helsingfors universitet
Reijo Ruokanen, ansvarig chefredaktör, Tekniikan Maailma
Paula Salovaara, medieföretagare och journalist
Pekka Seppänen, styrelseordförande, förlaget Gummerus Kustannus
Riitta Pihlajamäki, chef för journalistisk standard och etik, Yle
Merja Ylä-Anttila, juryns ordförande, ansvarig chefredaktör, MTV Nyheter

Juryns medlemmar deltar inte i bedömningen av förslag som skickats in från det egna mediet. 

Tilläggsuppgifter om tävlingen

Tuomo Mörä, sekreterare för juryn
040 843 1717, tuomo.mora(at)helsinki.fi 

Merja Ylä-Anttila, ordförande för juryn
010 300 300, merja.yla-anttila(at)mtv.fi