alasivut_banneri_2017

21.02.2007


Ehdokkaat vuoden 2006 Suuren Journalistipalkinnon saajiksi on julkistettu
 
Voittajaehdokkaat vasemmalta: Matti Posio, Raine Lehtoranta, Kati Juurus, Matti Kuusela, Barbro Teir, Harri Haanpää, Eilina Gusatinsky ja Unto Hämäläinen. Kuvasta puuttuvat
Tomi Ervamaa ja Ilkka Karisto.

Suuri Journalistipalkinto jaetaan Suomessa kuudennen kerran. Valinnan tekevä raati on julkistanut tänään jokaisen kolmen kategorian kolme voittajaehdokasta. Lopulliset valinnat tehdään keskiviikkona 21.3.2007 tilaisuudessa, joka esitetään suorana MTV3-kanavalla kello 20 alkaen.
Ehdotuksia palkinnon saajiksi tuli tänä vuonna ennätykselliset 70. Alla kategorioiden kärkiehdokkaat ja raadin lyhyet perustelut valinnoille. 


Vuoden journalisti valitaan seuraavien ehdokkaiden joukosta:


Unto Hämäläinen, Helsingin Sanomat
Unto Hämäläinen on monipuolinen, näkemyksellinen ja tuottelias kirjoittaja, joka hallitsee niin poliittisen analyysin, henkilöhaastattelut kuin reportaasitkin. Hänen presidentinvaalien alla aloittamansa, suosituksi tullut Perässähiihtäjä -bloginsa uudisti suomalaista politiikkajournalismia.


Kati Juurus, MOT/YLE
Kati Juurus tekee jatkuvasti laadukasta, oivaltavaa ja jopa ainutlaatuista tutkivaa journalismia. Aiheet ovat sisällöllisesti painavia ja käsittelytavat katseluun houkuttelevia. Hyvästä kirjoittajasta on kypsynyt taitava tarinankertoja myös televisioon.


Ilkka Karisto, Image
Ilkka Karistolla on ajatuksia sekä kykyä kehittää ja välittää niitä. Sukupolvensa lahjakkaimpiin kuuluva, omaperäinen feature-kirjoittaja rakentaa osuvia ajan- ja maailmankuvia yllättävistäkin aiheista.


Vuoden juttu valitaan seuraavien ehdokkaiden joukosta:


Tomi Ervamaa, Helsingin Sanomat (heinä-elokuu 2006)
Uutisjutut, reportaasit ja kolumnit Libanonin sodasta
Tomi Ervamaan asiantuntevat jutut kertoivat persoonallisella tavalla niin Libanonin sodan taustoista kuin ruohonjuuritason tragedioistakin. Hän teki erinomaista työtä myös kansainvälisen uutiskilpailun näkökulmasta.


Harri Haanpää, Parnasso (1/2006)
"Erään taistelun kuvaus"
Harri Haanpää kirjoitti poikkeuksellisen muistokirjoituksen läpilyönnin kynnyksellä kuolleesta kirjailija Arto Salmisesta. Vaikuttava teksti kertoi kirjailijakohtalon lisäksi kirjallisuuden asemasta, mediajulkisuuden voimasta sekä kustannustoimittajan ja kirjailijan välisestä suhteesta.


Matti Kuusela ja Raine Lehtoranta, Aamulehti (erikoispainos jouluna 2006)
"Bakusta Pekingiin"
Toimittaja Matti Kuuselan ja kuvaaja Raine Lehtorannan juttusarja matkasta Aasian halki pitkin samaa reittiä kuin C.G. Mannerheim sata vuotta sitten. Mielenkiintoisia tekstejä ja upea kuvitus alueilta, jotka yleensä jäävät uutisvirtojen ulkopuolelle.


Vuoden journalistinen uudistus valitaan seuraavien ehdokkaiden joukosta:


Aamulehti, viikonvaihdeliite
Matti Posio, tuottaja
Uudenlainen tapa hahmottaa viikonvaihdeliitteen konseptia. Perinteisen "vakavan" journalismin painoarvoa kasvatettiin (Asiat) mutta samalla panostettiin ihmisläheisempään ja kevyempään aineistoon (Ihmiset).

Spektr Nedeli -viikkosanomalehti
Eilina Gusatinsky, päätoimittaja
Spektri Nedeli on Suomen venäjänkieliselle vähemmistölle suunnattu viikkolehti, jonka vaikutuspiiri yltää myös Venäjän puolelle. Pienistä resursseista huolimatta lehdessä tehdään kunnianhimoista, riippumatonta ja länsimaisiin sananvapausihanteisiin pohjautuvaa journalismia.


Volt, Hufvudstadsbladetin viikkoliite
Barbro Teir, päätoimittaja
Volt on ainoa ruotsinkielinen aikakauslehti Suomessa. Formaatti on luonut uusia mahdollisuuksia laadukkaille reportaaseille ja henkilöjutuille sekä korkeatasoiselle kuvajournalismille.


 
Lisätietoja:
Merja Ylä-Anttila, p. 010 300 5365
Kuva ehdokkaista on saatavilla osoitteessa www.journalistipalkinto.net