alasivut_banneri_2017

vuoden juttuVuoden jutuksi valittiin toimittaja Arja Paanasen valelääkäripaljastukset Ilta-Sanomissa. 

vuoden_juttu
Perustelut: "Arja Paananen paljasti marraskuussa kaksi valelääkäriä, jotka olivat harjoittaneet ammattia väärennetyillä papereilla. Valelääkärit jäivät kiinni vasta kun Paananen selvitti Pietarissa, että tutkintotodistukset olivat väärennöksiä. Paanasen huolellinen ja sinnikäs tutkiva journalismi toi esiin valelääkäreiden uskomattomat taustat sekä paljasti pahoja puutteita lääkäreiden valvonnassa ja viranomaisten toiminnassa. Artikkeleiden ansioista valelääkärit saatiin pois hoitotehtävistä ja lääkäreiden valvontaa ryhdyttiin parantamaan."


Vuoden juttu -palkinnon saajiksi olivat voittajan lisäksi ehdolla toimittaja Ami Assulin YLE TV2:n Silminnäkijä-ohjelmasta ja toimittaja Lauri Martinmäki jutusta Yksityisistä terveys- ja hoivapalveluista Keskisuomalaisessa.


Vuoden journalistinen tekoVuoden journalistisesta teosta palkittiin toimittaja Susanna Kemppainen ja päätoimittaja Markku Mantila Kalevasta jutuista vanhoillislestadiolaisten piirissä paljastuneista lasten hyväksikäyttötapauksista.

journalistinen_teko

Palkintolautakunnan perustelut: "Kaleva toi esiin alueellaan vaikutusvaltaisen herätysliikkeen sisällä tapahtuneita lasten hyväksikäyttötapauksia, jotka eivät olleet päätyneet viranomaisten tietoon. Vuosikymmeniä jatkuneesta hiljaisuuden kulttuurista ja salailusta on nyt päästy uhrien suojeluun ja tekojen oikeuskäsittelyyn. Poikkeuksellisen laajasta painostuksesta ja sadoista perutuista lehtitilauksista huolimatta Kaleva otti myös pääkirjoituksissaan johdonmukaisesti kantaa tekoja ja vaikenemista vastaan."


Vuoden journalistinen teko -palkinnon saajiksi olivat voittajien lisäksi ehdolla toimittaja Ilkka Kulmala ja toimittaja Tero Karjalainen Keskisuomalaisesta Superpitkistä jutuista ja päätoimittaja Mari Paalosalo-Jussinmäki ja Art Director Liisa Karttunen Oliviasta Oma Olivia -projektista.

vuoden journalistiVuoden journalistiksi valittiin toimittaja Anu Nousiainen Helsingin Sanomien Kuukausiliitteestä.

vuoden_journalisti
"Anu Nousiainen yhdistää kiinnostavat aiheet, isot teemat ja kovat faktat koskettaviin yksilökohtaloihin. Taso pysyy korkealla jutusta toiseen kuten mm. jutut "Malarian kourissa", "Pyramidin huipulla", "Se kohtelias poika" ja "Rikos: rakkaus" osoittavat. Tekstit ovat huolellisesti rakennettuja ja taitavasti kirjoitettuja - pitkissäkin jutuissa jännite säilyy ja tarinat pitävät otteessaan. "

Vuoden journalisti -palkinnon saajaksi olivat voittajan lisäksi ehdolla toimittaja Risto Lindstedt Suomen Kuvalehdestä ja toimittaja Esa Mäkinen Helsingin Sanomista.

Yleisön suosikki


yleison_suosikki
Yleisön suosikiksi Suuren Journalistipalkinnon Facebookissa toteutetun äänestyksen perusteella nousi toimittaja Ami Assulin ja hänen juttunsa Kouluampujaksi leimattu YLE TV2:n Silminnäkijä-ohjelmassa.

Jokelan koulusurmien vuosipäivänä 7.11. 2008 hätäkeskukseen tehtiin ilmoitus, jonka mukaan ruovetisen koulun ympärillä liikkuisi aseistettu, kouluammuskelua suunnitellut oppilas. Hälytys käynnisti prosessiin, jota ei helpolla pysäytetty. Samuli Saarinen leimattiin kouluampujaksi, koulu jäi kesken, penkinpainajaiset ja ylioppilaskirjoitukset peruuntuivat. Noin kahden vuoden päästä syyttäjä päätti, ettei syytettä nosteta.
Ami Assulin seurasi Samulin elämää noiden kahden vuoden aikana. Hänen ohjelmansa kertoi koskettavan tarinan koulukiusauksesta ja yhteisön silmätikuksi joutumisesta, mutta myös selviytymisestä.