alasivut_banneri_2017

vuoden journalisti


Toimittaja Kristiina Tolvanen, Aamulehti


Perustelut: Kristiina Tolvasen tutkiva journalistinen työ tuotti viime vuonna kymmeniä Aamulehden pääjuttuja. Hän mm. paljasti, kuinka olemattomaan oppisopimuskoulutukseen on haettu väärin perustein kymmeniä miljoonia euroja, kuinka selluteollisuuden työpaikkojen siirtämistä ulkomaille on itse asiassa rahoitettu veronmaksajien rahoilla ja kuinka suuri osa puolueiden jäsenistä ei maksa jäsenmaksujaan. Jutut muistuttavat, kuinka tärkeä rooli tutkivalla journalismilla on yhteiskunnan epäkohtien ja huonojen käytäntöjen paljastajana.

Vuoden journalistinen teko


Toimittaja Pasi Heikura, tuottaja Pertti Ylikojola sekä toimittajat Anu Heikkinen ja Kaisa Pulakka, YLEn Radio 1:n puheohjelma ”Aristoteleen kantapää”


Perustelut: Aristoteleen kantapää yhdistää hauskalla tavalla kulttuuria, historiaa, kielenhuoltoa ja kirjallisuutta. Se osoittaa arkikielestä huoli-mattomuuksia, mahtipontisuutta, tahatonta huumoria, väärinkäyttöä ja suoranaista taparikollisuutta.

Aristoteleen kantapää uudistaa kulttuurijournalismia. Sitä voisi kutsua journalismin ilmiselväksi innovaatioksi, ellei sellaisesta ilmauksesta joutuisi väistämättä ohjelman tarkkailulistalle. Se on sivistävä puhe-ohjelma, joka muistuttaa, että sivistys oli alkujaan iloinen asia.

vuoden juttu


Toimittaja Leena Sharma, kuvaaja Kaisa Rautaheimo ja graafikko Riikka Haahti, ”Minun kouluni on nyt heidän” -juttu, Suomen Kuvalehti


Perustelut: Leena Sharma ja Kaisa Rautaheimo vierailivat toimittajan entisessä koulussa, jota kansoittavat nyt maahanmuuttajaoppilaat. 
Juttu on elävä ja peittelemätön reportaasi yhden koulun elämästä, 
mutta samalla se kertoo suomalaisen yhteiskunnan muutoksesta 
sekä siitä, mistä maahanmuuttokeskustelun polttoaine syntyy.

Leena Sharman eläytyvä teksti ja Kaisa Rautaheimon erinomaiset 
kuvat sykkivät samaan tahtiin. Riikka Haahdin taitto yhdistää ne 
tyylikkääksi kokonaisuudeksi."