alasivut_banneri_2017

13.02.2008


Ehdokkaat vuoden 2007 Suuren Journalistipalkinnon saajiksi on julkistettu
 

Voittajaehdokkaat vasemmalta: Jari Alenius, Minna Honkala, Waltteri Seretin, Ari Kinnari, Saku Pekka Sundelin, Mia Palokallio, Niina Leino, Tuomas Jääskeläinen, Piia Ouri, Katri Merikallio, Hannu Toivonen, Susanna Reinboth ja Tuomas Enbuske. 
Kuvasta puuttuvat Sami Sillanpää ja Arja Paananen.
 
Suuri Journalistipalkinto jaetaan Suomessa seitsemännen kerran. Valinnan tekevä raati on julkistanut tänään jokaisen kolmen kategorian kolme voittajaehdokasta. Lopulliset valinnat tehdään keskiviikkona 12.3.2008 gaalatilaisuudessa, joka esitetään suorana MTV3-kanavalla kello 20 alkaen. 

Ehdotuksia palkinnon saajiksi tuli tänä vuonna ennätykselliset 80. Alla kategorioiden voittajaehdokkaat ja palkintolautakunnan lyhyet perustelut valinnoille. 


Vuoden journalisti valitaan seuraavien ehdokkaiden joukosta:


Tuomas Enbuske, YLE Radio 1
Tuomas Enbusken kaksi kertaa viikossa lähetettävässä keskusteluohjelmassa puhutaan kiertelemättä vaikeista yhteiskunnallisista asioista ja vakavasti pinnallisina pidetyistä ilmiöistä. Ohjelma onnistuu olemaan yhtä aikaa rento, hyvin valmisteltu, populaari ja tiukasti asiassa pysyvä. Enbuske panee itsensä likoon, ei pelkää kysyä epäsovinnaisia kysymyksiä, ja hänellä on myös taito saada kysymyksiinsä vapautuneita ja suoria vastauksia.


Susanna Reinboth, Nelosen uutiset
Oikeus- ja rikosasioihin erikoistunut Susanna Reinboth tekee jatkuvasti juttuja, jotka pureutuvat yhteiskunnan perusrakenteisiin ja edistävät avointa yhteiskunnallista keskustelua. Hän on mm. haastanut oikeuslaitoksen pohtimaan tuomioistuinten toimintaa ja paljastanut huumepoliisin menetelmiin kohdistuvia epäselvyyksiä.


Hannu Toivonen, Seura
Hannu Toivonen kertoo yksittäisten ihmiskohtaloiden kautta isoista asioista. Esimerkiksi reportaasi Romaniasta Suomeen 1990-luvulla adoptoidun pojan paluusta lapsuutensa maisemiin kertoi paitsi Sergiu Zsolnaysta, myös Euroopan elintasokuiluista, romanien asemasta ja sukulaisrakkaudesta. Libyassa vuosikausia viruneiden ja kidutettuja bulgarialaisten sairaanhoitajien tarina oli puolestaan järkyttävä kuvaus kansainvälisen politiikan pelinappuloiksi joutuneiden ihmisten vuosikausien piinasta.
 

Vuoden juttu valitaan seuraavien ehdokkaiden joukosta:


Toimittaja Katri Merikallio, "Meri hädässä" Suomen Kuvalehti 30/2007
Katri Merikallion perusteellinen ja taitavasti rakennettu juttu kertoo siitä, kuinka pääosa Saaristomerta rehevöittävästä typestä ja fosforista on peräisin alueen maataloudesta. Samalla jutussa muistutetaan, että jos kaikki keinot otettaisiin käyttöön maatalouden päästöjen leikkaamiseksi, Saaristomeri voisi myös puhdistua.


Toimittaja Sami Sillanpää, "Koiran vuosi" HS-kuukausiliite 3/2007
Sami Sillanpää seurasi kiinalaisen toisinajattelijan Hu Jian elämää vuoden ajan välillä oman turvallisuutensakin uhalla. ”Koiran vuosi” on vähäeleisesti kerrottu tarina aktivistin sitkeydestä ja siitä, kuinka järjestelmä pyrkii hänet nujertamaan. Juttu on myös kuvaus Kiinan poliittisesta tilanteesta, joka usein jää talouden menestystarinoiden varjoon.


Koululainen Waltteri Seretin sekä toimittajat Saku Pekka Sundelin, Jari Alenius ja Arja Paananen, Ilta-Sanomat: Uutiskuva venäläisen retkikunnan sukelluksesta olikin Titanic-elokuvasta (juttusarja)
13-vuotias koululainen ja Ilta-Sanomat paljastivat venäläisen tv-kanavan huijauksen, jossa merenpohjan valloitusta kuvitettiin menestysfilmin kuvamateriaalilla. Nopeasti ympäri maailmaa levinnyt tieto lienee yksi laajimmalle levinneistä suomalaisuutisista. Se on myös hyvä esimerkki siitä, kuinka pienestä oivalluksesta voi kasvaa suuri ja vaikuttava uutinen.
 


Vuoden journalistinen uudistus valitaan seuraavien ehdokkaiden joukosta:


Aamulehti, etusivu- ja uutissivustouudistus, työryhmä Ari Kinnari ja Minna Honkala
Aamulehden uudistuksessa graafiset ja sisällölliset ratkaisut ovat yhtä. Ne tukevat toisiaan tavalla, joka kertoo korkeatasoisesta ja harvinaisesta konseptiosaamisesta. Lehti on johdonmukaisesti vienyt eteenpäin ajattelua siitä, miten sanomalehti voi tehokkaammin kohdata lukijansa. Alan kärkeä kehitystyössään.


Kantri, Maaseudun tulevaisuuden kuukausiliite, toimitussihteeri Mia Palokallio ja graafikko Piia Ouri
Marraskuussa 2007 aloittanut Maaseudun tulevaisuuden kuukausiliite on jatkoa lehden aiemmille uudistuksille ja tuo uuden ulottuvuuden päälehden sisältöön ja muotoon. 
Maaseudun tyhjenemisestä ja viljelijöiden vaikeuksista huolimatta lehti on onnistunut kasvattamaan levikkiään ja löytämään uusia lukijoita kaupungeista.


Aikakauslehti Olivia, päätoimittaja Niina Leino ja AD Tuomas Jääskeläinen
Taitavasti suunniteltu lehti on raivannut tilaa ahtaaseen naistenlehtikenttään. Lehdessä on älykkäitä juttuja, tuoreita näkökulmia ja tyylikäs ulkoasu. Olivia onnistuu olemaan yhtä aikaa aistikkaan kevyt ja sisällöllisesti painava. Lisätietoja:
Suuren Journalistipalkinnon palkintolautakunnan puheenjohtaja Merja Ylä-Anttila, p. 010 300 5365 

Kuvia lehdistötilaisuudesta on saatavilla osoitteessa www.suurijournalistipalkinto.fi