alasivut_banneri_2017

Suuren Journalistipalkinnon saajat on julkistettu 15.3.2016. Ehdotuksia palkinnon saajiksi tuli kaikkiaan 738 kappaletta. Palkinnot ovat suuruudeltaan 7 500 euroa.

Vuoden 2015 voittajat ja palkintolautakunnan perustelut valinnoille:

vuoden juttu


Jessikka Aro, Yle Kioski: Venäjän trollit Suomessa

Jessikka Aron juttusarja käsitteli monipuolisesti Venäjän verkkopropagandaa ja yrityksiä vaikuttaa yleiseen mielipiteeseen Suomessa. Jutuista tehtiin myös huomiota herättäneet englannin- ja venäjänkieliset versiot. Juttujen jälkeen kansainvälinen media kiinnostui Jessikka Arosta ja hän on auttanut ihmisiä tutkimaan propagandan levittäjiä omissa maissaan. Juttujen seurauksena hän on joutunut massiivisen häirinnän, propagandakampanjan ja hiljentämisyritysten kohteeksi.

Vuoden juttu -palkinnon saajiksi olivat ehdolla myös Tuomo Pietiläinen, Helsingin Sanomat: Vuorineuvokset muuttivat Portugaliin ja Mirva Heiskanen, Pekka Lähteenmäki, Ismo Virta ja työryhmä, Talouselämä: Kuoleeko media? Työryhmään kuuluivat: Reijo Ruokanen, Anne Vanhanen, Erkka Felt, Marjut Nousiainen, Pekka Lähteenmäki, Ilkka Jauhiainen ja Ninni Myllyoja.


Vuoden journalistinen teko


Anne Leppäjärvi, Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Oy: Toimittajakoulutus

Haaga-Helia ammattikorkeakoulun toimittajakoulutus on koulutusohjelmajohtaja Anne Leppäjärven johdolla jatkuvasti ajan hermolla ja pyrkii tarjoamaan keinoja median kriisin ratkaisemiseksi. Koulutusohjelma on hyvin verkostoitunut, tekee yhteistyötä media-alan kiinnostavimpien hankkeiden kanssa, hankkii kiinnostavia luennoitsijoita ja kehittää uusia tapoja tehdä journalismia. Tässä kaikessa Anne Leppäjärven rooli on ollut aivan keskeinen.

Vuoden journalistinen teko -palkinnon saajiksi olivat ehdolla myös Aamulehden kulttuuritoimitus: Viikko Tallinnassa. Kulttuuritoimituksen työryhmä: Markus Määttänen, Simopekka Virkkula, Anne Välinoro, Matti Kuusela, Nina Lehtinen, Erik Ahonen, Tiina Leinonen, Pekka Kymäläinen ja Kimmo Penttinen. Ehdolla oli myös Tuomas Peltomäki ja työryhmä: Uutisraportti, HSTV/Nelonen. Työryhmään kuuluivat: Paavo Teittinen, Jussi Sippola, Henry Lehto, Maria Pettersson, Juha-Pekka Raeste, Pekka Torvinen, Kimmo Norokorpi, Jussi Pullinen, Paavo Järvilehto, Boris Stefanov, Uolevi Holmberg, Matti Nousiainen, Mikko Peura, Janne Elkki ja Kristiina Marttinen.


vuoden kirja


Kimmo Oksanen, Kasvonsa menettänyt mies (WSOY)

Kun ihmiseltä riisutaan kasvot, joiden kautta muut hänet kohtaavat, mitä jää jäljelle? Rankoista kokemuksista kasvaa uusi vahvuus, entistäkin herkempi kyky löytää ja nähdä, mitä voi toisten ihmisten hyväksi tehdä. Syvästi inhimillinen kuvaus elämän vaikeuksien suhteellisuudesta.

Vuoden kirja -palkinnon saajiksi olivat ehdolla myös Niina Junttila, Kavereita nolla - Lasten ja nuorten yksinäisyys (Tammi) ja René Nyberg, Viimeinen juna Moskovaan (Siltala).


vuoden journalisti


Tom Kankkonen, Yle Uutiset

Tom Kankkosen raportit Syyriasta, Irakista ja Turkista ovat tuoneet konfliktialueen tapahtumat käsin kosketeltavan lähelle suomalaisia television katselijoita ja radion kuuntelijoita. Hän hakeutuu sinnikkäästi hankaliin paikkoihin, taustoittaa ja tarkistaa. Tiukoissakin tilanteissa ja järkyttävien ihmiskohtaloiden keskellä hän säilyttää rauhallisen, maltillisen ja luottamusta herättävän tyylinsä.

Vuoden journalisti -palkinnon saajiksi olivat ehdolla myös Vesa Sirén, Helsingin Sanomat ja Markus Leikola, freelancer.


Palkintolautakunta

Jouko Jokinen, vastaava päätoimittaja, Aamulehti
Vesa-Pekka Koljonen, lehdistöneuvos, päätoimittaja emeritus
Leena Majander-Reenpää, johtaja, FILI Finnish Literature Exchange
Tuomo Mörä, palkintolautakunnan sihteeri, yliopistonlehtori, Helsingin yliopisto
Pekka Seppänen, kolumnisti, journalisti, hallituksen puheenjohtaja, Gummerus Kustannus
Leeni Peltonen, vapaa toimittaja, mediayrittäjä
Riitta Pihlajamäki, Head of Journalistic standards and ethics, Yle
Paula Salovaara, media-alan yrittäjä ja toimittaja
Jari Tourunen, toimittaja, väitöskirjakoulutettava
Merja Ylä-Anttila, palkintolautakunnan puheenjohtaja, vastaava päätoimittaja, MTV Uutiset

Ehdotuksia käsitellessään palkintolautakunnan jäsenet eivät osallistu oman mediansa piiristä tulleiden ehdotusten arviointiin.