alasivut_banneri_2017

Suuri Journalistipalkinto 2019 -ehdokkaat on julkistettu. Voittajat palkitaan keskiviikkona 11.3.2020 suorassa tv-lähetyksessä MTV3-kanavalla kello 20-21.

Suuri Journalistipalkinto on jaettu Suomessa vuodesta 2001 lähtien. Palkinto on Suomen merkittävin journalismille vuosittain annettava tunnustus. Kilpailun tarkoituksena on tukea ja edistää hyvää journalismia sekä vahvistaa vastuullisen suomalaisen median asemaa yhteiskunnassamme.Voiton perusteena on merkittävä journalistinen teko palkinnon julkistusta edeltäneen vuoden aikana.

VUODEN JUTTU

Elina Ranta, Iltasanomat/Taloussanomat (21.12.19): Työpaikan koulutustilaisuus järkytti: Instrumentariumin työntekijät jaettiin vihreisiin, keltaisiin ja punaisiin – ”Se oli julkinen nöyryytys”

Uutinen kertoi Instru Optiikan koulutustilaisuudesta, jossa henkilöstö jaettiin kolmeen väreillä merkittyyn ryhmään. Vihreitä kehuttiin, punaisia nöyryytettiin ja keltaisia varoiteltiin lähtemästä mukaan punaisten vahingolliseen toimintaan. Uutinen toi esiin esimerkin työ- ja yrityskulttuurin nurjasta puolesta. Se osoitti, kuinka myös nopea ja tarkka uutistyö voi synnyttää tärkeää yhteiskunnallista keskustelua.

Riku Roslund ja Jaakko Mäntymaa, Yle: Juttusarja vanhusten hoivakotien ongelmista

Riku Roslundin ja Jaakko Mäntymaan jutut paljastivat, että laiminlyönnit ja vanhusten huono hoito ovat laaja ja vuosia jatkunut ongelma yksityisissä hoivakodeissa. Rikkeet ovat pahimmillaan vaarantaneet ikäihmisten turvallisuuden. Juttujen jälkeen viranomaiset aloittivat laajat tarkastukset ja hoivayritykset ovat muuttaneet toimintatapojaan. Jutut vaikuttivat myös siihen, että vanhusten hoidosta tuli keskeinen teema kevään eduskuntavaaleissa.

Paavo Teittinen ja Katri Kallionpää, Helsingin Sanomat (24.11.19): Veijo Baltzarin kultti

Juttu oli taitavasti rakennettu kertomus siitä, kuinka teatterinjohtaja käytti väärin asemaansa kontrolloimalla, lähentelemällä ja houkuttelemalla lukioikäisiä tyttöjä asumaan kotiinsa. Mutta se kertoi myös siitä, kuinka päättäjien suosiota ja vähemmistöpolitiikkaa hyödyntävä taiteilija saattoi saavuttaa lähes koskemattoman aseman suomalaisessa kulttuurielämässä. Juttu puhkaisi kuplan, jonka olisi pitänyt puhjeta jo paljon aiemmin.


VUODEN JOURNALISTINEN TEKO

Vastalaake.fi

Vastalaake.fi-sivustolla julkaistaan tutkimuksiin perustuvia, mutta helppotajuisia, artikkeleita tieteestä ja terveydestä. Lähtökohtana on huoli virheellisten ja epäselvien terveysväittämien lisääntymisestä mediassa ja erityisesti sosiaalisessa mediassa. Sivuston artikkelit selvittävät erilaisten julkisuudessa esitettyjen terveysväittämien todenperäisyyttä. Niissä käydään tutkitulla tiedolla huuhaata vastaan. Sivusto on saavuttanut suuren suosion ja artikkeleihin viitataan usein myös perinteisessä mediassa.

Apu Juniori -lehti

Alakoululaisille tarkoitettu tiede- ja ajankohtaislehti tarjoaa vaihtoehdon ruudun tuijottamiselle ja kertoo oikeita uutisia maailmasta. Lehdessä on käsitelty mm. ilmastokriisiä, koulukiusaamista, merten muoviongelmaa ja viikkorahoja. Tavoitteena on kannustaa lapsia mielipiteen ilmaisuun, aktiiviseen kansalaisuuteen, kriittiseen ajatteluun ja itseensä uskomiseen. Lapsille suunnattu printtilehti on raikas ja rohkea hanke aikana, jolloin lapsien oletetaan olevan kiinnostuneita vain verkon tarjonnasta.

TS Kirja -klubi

Turun Sanomien alun perin verkkoon synnytetty kirjallisuuskokonaisuus laajeni ensin printtiin ja sitten kaupunkikiertueeksi. Yhteistyö Turun Kaupunginteatterin kanssa nosti klubin huippusuosioon vuonna 2019. Teatterin lämpiön täyttää säännöllisesti kirjallisuudesta ja keskusteluista kiinnostuneiden ihmisten joukko. Klubilla kirjailijat, tutkijat ja poliitikot käyvät keskusteluja, joita voi seurata myös verkossa. Useissa eri kanavissa toteutetusta konseptista on kasvanut omaperäinen ja paikallista yhteisöllisyyttä ruokkiva ilmiö.


VUODEN JOURNALISTINEN POMO

Riina Nevalainen, uutispäällikkö, Aamulehti

Riina Nevalainen on taitava yhdistämään tavoitteet ja ihmisten johtamisen. Hän on suora ja kertoo, mitä haluaa. Sen lisäksi hän uskoo kiitoksen voimaan ja luo ympärilleen turvallisen ja levollisen ilmapiirin. Hän osaa poikkeuksellisen taitavasti vaatia ja kannustaa niin, että koko toimitus työskentelee yhteisten tavoitteiden eteen hyvillä mielin ja motivoituneesti. Näin arvioivat Nevalaisen alaisuudessa työskentelevät Aamulehden kollegat. Riina Nevalainen on yksi avainhenkilöistä, joiden ansiosta Aamulehden digitaalisten tilausten myynti on viime aikoina ollut kovassa kasvussa, perustuen laadukkaaseen journalismiin.

Jussi Orell, uutispäällikkö, Lännen Media

Jussi Orell pystyy pitämään langat käsissään hyvin vaikeissa olosuhteissa, joissa suurin osa alaisista tekee työtä eri puolilla maata. Hän on erittäin hyvin perillä uutistilanteiden etenemisestä ja olennaisista kysymyksistä. Hänellä on aina aikaa vastata toimittajien kysymyksiin ja antaa palautetta. Hän luo vakauden ja turvallisuuden tunnetta pelkällä olemassaolollaan. Nämä arviot ovat antaneet Lännen Median toimittajat. Jussi Orell on tehnyt pitkään vahvaa työtä kiihkeiden uutistilanteiden, usean eri tilaaja-asiakkaan ja virtuaalitoimituksen työnjohdon vaativassa ristipaineessa.

Matti Pietiläinen, uutispäällikkö, Uutissuomalainen

Matti Pietiläinen on ollut luomassa Uutissuomalaista ja johtanut sitä yhdentoista suomalaisen pienen ja keskisuuren maakunta- ja aluelehden tarpeisiin. Toimitus on tehnyt kunnianhimoista uutistyötä ja vakiinnuttanut asemansa Suomen siteeratuimpien mediabrändien joukossa. Vuotuisissa esimieskyselyissä Pietiläinen on osoittautunut pidetyksi esimieheksi. Hän tulee hyvin toimeen eri lehtien henkilöstön kanssa. Pietiläinen on kouluttanut ja valmentanut lukuisia maakuntalehtien toimittajia valtakunnalliseen uutistyöhön.

VUODEN JOURNALISTI

Antti Kuronen, Yle

Antti Kuronen työskentelee usein erittäin vaativissa olosuhteissa. Vuonna 2019 hän profiloitui erityisesti jutuilla, jotka käsittelivät al-Holin pakolaisleiriä Syyriassa. Hän oli ensimmäinen leirillä vieraillut suomalaistoimittaja. Juttujen ansiosta suomalaiset ovat saaneet ensikäden tietoa leirillä olevien suomalaisnaisten ajatuksista, lasten määrästä ja leirin olosuhteista.  Kurosella on poikkeuksellinen kyky luoda nopeasti luottamuksellinen suhde haastateltaviin ja saada heidät kertomaan tarinansa.

Sonja Saarikoski, Image

Sonja Saarikoski on hyvin omaääninen ja tunnistettava kirjoittaja. Hän ei tyydy tavanomaiseen. Aiheet ovat mielenkiintoisia, mutta hänen käsittelyssään ne saavat vielä aivan uusia ja yllättäviä ulottuvuuksia. Aiheiden käsittelytavat ja juttujen rakenteet voivat olla lukijalle haastavia, mutta tekstit myös palkitsevat ja imevät mukaansa. Saarikoski on uudistanut aikakauslehtikerrontaa.

Paavo Teittinen, Helsingin Sanomat

Paavo Teittinen on monipuolinen toimittaja, joka on yhdessä kollegojensa kanssa nostanut julkisuuteen lukuisia väärinkäytöksiä ja hyväksikäyttötapauksia. 2019 ilmestyneet jutut käsittelivät mm. Veijo Baltzarin teatteriprojektien pimeää puolta, nepalilaisravintoloiden työntekijöiden hyväksikäyttöä, uskonnon nimissä harjoitettavaa kunniakontrollia, ihmiskauppaa sekä liikemiesten erikoista hanketta vauhdittaa pakkopalautuksia Irakiin. Juttuja leimaavat perehtyneisyys, tarkkuus, peräänantamattomuus ja ennakkoluulottomuus.

PALKINTOLAUTAKUNTA

Marja Aarnipuro, päätoimittaja, Apu ja Mondo (A-lehdet Oy)
Arno Ahosniemi, vastaava päätoimittaja, Kauppalehti (Alma Media)
Tomi Einonen, palkintolautakunnan puheenjohtaja, vastaava päätoimittaja, MTV Uutiset
Minna Holopainen, vastaava päätoimittaja, STT
Kyösti Karvonen, vastaava päätoimittaja, Kaleva (Kaleva Media)
Susanna Landor, vastaava päätoimittaja, Hufvudstadsbladet (KSF Media)
Pekka Mervola, vastaava päätoimittaja, Keskisuomalainen
Riitta Monto, päätoimittaja, Turun Sanomat (TS-Yhtymä)
Tuomo Mörä, palkintolautakunnan sihteeri, yliopistonlehtori, Helsingin yliopisto
Riitta Pihlajamäki, päällikkö, Ajankohtaistoimitus Yle
Reijo Ruokanen, vastaava päätoimittaja, Tekniikan Maailma, TM Rakennusmaailma ja Vauhdin Maailma (Otavamedia)
Tapio Sadeoja, päätoimittaja emeritus

Palkintolautakunnan jäsenet eivät osallistu oman mediansa piiristä tulleiden ehdotusten arviointiin.

Lisätiedot:

Tomi Einonen, palkintolautakunnan puheenjohtaja
p. 010 300 300