alasivut_banneri_2017

Tiedote

15.2.2013, julkaisuvapaa kello 10.30

Suuren Journalistipalkinnon 2012 voittajaehdokkaat on julkistettu

Vuoden 2012 Suuren Journalistipalkinnon voittajaehdokkaat on julkistettu.  Palkintolautakunta on valinnut saamansa 462 ehdotuksen joukosta kilpailun kolmen palkintoluokan voittajaehdokkaat. Suuren Journalistipalkinnon saajat valitaan näiden ehdokkaiden joukosta gaalassa, joka nähdään suorana lähetyksenä MTV3-kanavalla keskiviikkona 20.3.2013 kello 20 - 21.

Voittajaehdokkaat esitellään suurijournalistipalkinto.fi -sivulla, jossa voi tutustua myös jokaisen ehdokkaan juttuun. Yleisö pääsee äänestämään yhdeksän ehdokkaan joukosta omaa suosikkiaan Facebook-tunnusten avulla gaalalähetyksen puoliväliin saakka. Yleisön suosikki julkistetaan gaalassa. Ehdokkaat esitellään lisäksi  MTV3-kanavan Huomenta Suomi -ohjelmassa 8.3.- 20.3.2013. Esittelyt ovat nähtävissä myös Katsomossa. 

Tässä ovat vuoden 2012 voittajaehdokkaat ja palkintolautakunnan perustelut valinnoille. 

Vuoden juttu valitaan seuraavien ehdokkaiden joukosta:

Hanna Nikkanen ja Anu Silfverberg, HS-Kuukausiliite: Uskomaton murhenäytelmä
Tarina Enkeli-Elisasta, koulukiusatusta ja itsemurhan tehneestä 15-vuotiaasta tytöstä levisi alkuvuonna nopeasti niin internetissä kuin joukkoviestimissä. Hanna Nikkanen ja Anu Silfverberg eivät kuitenkaan nielleet tarinaa sellaisenaan vaan ryhtyivät tarkistamaan yksityiskohtia. Heidän perusteellinen juttunsa paljastikin tapauksen sepitteeksi. Juttu oli tarpeellinen muistutus faktojen tarkistamisen tärkeydestä ja opetti niin lukijoille kuin journalisteillekin kriittisempää suhtautumista sosiaalisen median synnyttämiin ilmiöihin.

Laura Mattila, Olivia: Tämän pojan elämä 
Laura Mattilan juttu kertoi Meksikossa surmatun ihmisoikeusaktivistin Jyri Jaakkolan elämäntarinan. Taitavasti ja myötäelävästi kirjoitetussa tekstissä kuvattiin, miten tavallisesta kilpauintia ja jalkapalloa harrastavasta pikkupojasta kasvoi mies, joka uhmasi kuolemaa tuntemattomien ihmisten oikeuksien vuoksi. Artikkeli oli myös kuvaus vauraassa pohjoisessa kasvaneen herkän idealistin törmäyksestä kehitysmaiden todellisuuteen. Juttu ilmestyi Jaakkolan kuoleman kaksivuotispäivänä ja muistutti, että murha on yhä ratkaisematta. 

Pekka JunttiJussi Leinonen ja Sammeli Harve, Lapin Kansa ja Pohjolan Sanomat: Oman onnensa nojassa
Juttukokonaisuus nosti enontekiöläisten huolen koko valtakunnan tietoisuuteen: suuressa kunnassa ei ole poliisia. Tilanne on johtanut usein läheltä piti -tilanteisiin, joita jutun kirjoittanut Pekka Juntti kuvasi päätarinan lomaan sirotelluin pikku tarinoin. Taitavasti rakennetussa kokonaisuudessa esiintyi kasvoillaan 30 enontekiöläistä, jotka ikään kuin allekirjoittivat pääotsikon väitteen: "Valtio jätti meidät yksin."


Vuoden journalistinen teko valitaan seuraavien ehdokkaiden joukosta:

Tuomo Pietiläinen, Helsingin Sanomat/Tampereen yliopisto: Tutkivan journalismin edistäminen
Tuomo Pietiläisen alkuvuonna ilmestyneet jutut käynnistivät keskustelun suomalaisesta hyvä veli  -järjestelmästä. Suurinta huomiota herätti juttu Finnairin toimitusjohtajan asuntokaupoista eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen kanssa. Kaupasta päättäneet toimitusjohtajat istuivat ristiin yhtiöiden hallinnossa ja valvoivat toisiaan. Pietiläinen paljasti samanlaisia lähipiirikauppoja ja ristiinvalvontasuhteita myös muiden yhtiöiden välillä.  Syksyllä Pietiläinen alkoi Tampereen yliopiston vierailijaprofessorina jakaa taitojaan ja kokemuksiaan tutkivasta journalismista myös tuleville toimittajapolville.  

Kaius Niemi ja työryhmä, Ilta-Sanomat: Sana on vapaa -juttusarja
80-vuotias Ilta-Sanomat kertoi verkossa ja lehdessä 80 tarinaa journalisteista, jotka on surmattu, joita on kidutettu tai joiden työtä on muuten pyritty estämään kovilla otteilla. Juttujen pohjalta julkaistiin myös sananvapaudesta ja toimittajan työstä kertova liite koulujen Sanomalehti opetuksessa -viikolle. Tarinat kertoivat, kuinka vaarallista toimittajan työ monessa maassa edelleen on. Ne muistuttivat myös siitä, ettei sananvapaus ole itsestäänselvyys.

Juha Kauppinen, Suomen luonto: Talvivaaran kaivoksen ympäristövaikutuksia käsittelevät jutut
Jari Kauppinen on ollut edelläkävijä Talvivaaran kaivoksen ympäristövaikutusten uutisoinnissa. Kauppinen haastoi viranomaisia, perehtyi tutkimuksiin, haastatteli paikallisia asukkaita ja jopa haki itse vesinäytteitä analysoitaviksi jo kauan ennen Talvivaaran ongelmien pahenemista marraskuussa. Hänen skuuppinsa lehdessä ja blogissa ovat levinneet usein Suomen Luonnosta laajempaan julkisuuteen. Kauppinen tarttuu aiheeseensa intohimoisesti, mutta kirjoittaa tarkasti ja väitteet dokumentoiden.

Vuoden journalisti valitaan seuraavien ehdokkaiden joukosta:

Niklas Meltio, freelancer 
Kuvajournalisti Niklas Meltio kiertää ympäri maailmaa kuvaamassa kriisipesäkkeitä. 2012 hän matkusti viidesti kuvaamaan Syyrian sisällissotaa. Maan tilanteesta oli niukasti tietoa etenkin keväällä, kun Meltio hankkiutui seuraamaan kapinallisten toimintaa. Hänen kuvansa välittivät ainutlaatuisella tavalla tietoa ja tunnelmia maasta, jossa tiedonvälitys on poikkeuksellisen vaikeaa ja vaarallista. Meltion Syyria-kuvia on julkaistu Aamulehdessä, Dagens Nyheterissä, Helsingin Sanomissa, Hufvudstadsbladetissa, Imagessa, Libérationissa, Sunday Times Magazinessa ja Svenska Dagbladetissa. Hänen kuvansa pääsi myös Time-lehden Lightbox-blogin Syyria-sarjaan, jossa 28 kuvaajaa esittelee yhden kuvan sota-alueelta. 

Timo Haapala, MTV3 Uutiset 
Timo Haapalalla oli näkyvä rooli kaksien vaalien vuonna niin politiikan uutisoinnissa, vaalitenteissä kuin verkkokolumneissa. Hän on asiantunteva, räväkkä ja persoonallinen uutismies, haastattelija ja kommentaattori. Hän osaa avata vallankäytön kiemuroita kansantajuisesti ja kiinnostavasti. Hänen kolumninsa synnyttävät keskustelua sosiaalisessa mediassa. Haapalan johtama yhdistetty politiikan ja talouden toimitus tuottaa tasaisesti omia uutisia ja toimitus myös ideoi vaalitentteihin uudenlaisia muotoja.

Pekka Holopainen, Ilta-Sanomat 
Pekka Holopainen tarttuu rohkeasti vaikeampiinkin urheiluaiheisiin ja selvittää niitä seikkaperäisesti lennokkaalla ja suorasukaisella tyylillään. Hän ei kumarra kuvia tai instituutioita. Doping ja urheilun talouskysymykset ovat hänen erikoisalaansa siinä kuin urheilumaailman ajankohtaiset sankarit ja konnatkin.  Urheilukolumnistina hän on Suomen ehdotonta kärkeä.

Suuren journalistipalkinnon palkintolautakuntaan kuuluvat tänä vuonna:


Jouko Jokinen, vastaava päätoimittaja, Aamulehti 
Atte Jääskeläinen, vastaava päätoimittaja, YLE Uutiset 
Vesa-Pekka Koljonen, lehdistöneuvos, päätoimittaja emeritus 
Pekka Seppänen, kolumnisti ja journalisti 
Leeni Peltonen, päätoimittaja, Kotiliesi 
Paula Salovaara, toimituspäällikkö, Helsingin Sanomat 
Marjaana Toiminen, toimitusjohtaja, Bonnier Publications Oy 
Jari Tourunen, vastaava päätoimittaja, Savon Sanomat 
Merja Ylä-Anttila, palkintolautakunnan puheenjohtaja, vastaava päätoimittaja, MTV3 Uutis- ja ajankohtaistoimitus
Tuomo Mörä, palkintolautakunnan sihteeri, mediatutkija, Helsingin yliopisto

Ehdotuksia käsitellessään palkintolautakunnan jäsenet eivät osallistu oman mediansa piiristä tulleiden ehdotusten arviointiin.


Lisätiedot

Merja Ylä-Anttila, palkintolautakunnan puheenjohtaja

p. 010 300 5365,merja.yla-anttila@mtv3.fi