alasivut_banneri_2017

15.02.2011

Suuren Journalistipalkinnon 2010 voittajaehdokkaat on julkistettu

Suuri Journalistipalkinto viettää juhlavuotta, palkinto jaetaan Suomessa 
10. kerran. Palkintolautakunta on valinnut saamansa 145 ehdotuksen 
joukosta kilpailun kolmen palkintoluokan voittajaehdokkaat. Suuren Journalistipalkinnon saajat valitaan näiden ehdokkaiden joukosta 
gaalassa, joka nähdään suorana lähetyksenä MTV3-kanavalla 
keskiviikkona16.3.2011.

Voittajaehdokkaat esitellään MTV3-kanavan Huomenta Suomi -ohjelmassa 
4.3.-16.3.2011. Esittelyt ovat nähtävissä jälkikäteen myös MTV3 Katsomossa.

Tässä juhlavuoden voittajaehdokkaat ja palkintolautakunnan perustelut valinnoille.


Vuoden journalisti valitaan seuraavien ehdokkaiden joukosta:


Toimittaja Heikki Ali-Hokka, YLE, A-plus
Heikki Ali-Hokka on konstailematon, hyvin kotiläksynsä tekevä toimittaja, joka panee haastateltavansa tiukoille tyylikkäällä tavalla. Hänen haastatteluissaan pääosassa eivät ole pikkuasiat tai toimittajan persoona, vaan haastateltavat ja asiat, joista nämä ovat vastuussa.

Toimittaja Jarmo Luuppala, Iltalehti
Jarmo Luuppala on sitkeästi yhteiskunnan epäkohtia esille nostava journalisti, joka on tuonut lehdelleen lukuisia uutisvoittoja. Hänen juttunsa paljasti muun muassa Lohjalla työskennelleen valelääkärin ja johti lääkäreiden valvontajärjestelmän ja potilasturvallisuuden parantumiseen. Lisäksi Luuppala on vuoden aikana kertonut mm. Suomeen pesiytyneestä kansainvälisestä paritusringistä, liian täyteenahdetuista vankiloista ja kansanedustajien poissaolojen määristä.

Toimittaja Sami Rainisto, Talouselämä
Sami Rainisto kirjoittaa vaikeista aiheista, kuten julkisen talouden ongelmista, ikääntymisestä ja työttömyydestä tuoreella ja mielenkiintoisella tavalla. Hän löytää paljon kaluttuihin aihepiireihin yllättäviä näkökulmia, karttaa yksisilmäisyyttä eikä tyydy kuluneimpiin selityksiin. Lisäksi hän osaa tehdä jutuistaan vetäviä tarinoita.


Vuoden journalistinen teko valitaan seuraavien ehdokkaiden joukosta:


Päätoimittaja Ulla Appelsin ja työryhmä, Ilta-Sanomat, 
Ilta-Sanomien historialehdet

Ilta-Sanomien vuonna 2010 ilmestyneet historialehdet ovat tyylikästä historian popularisointia. Niissä on etsitty tarinoita kuuluisien kuvien takaaja annettu ääni tavallisille, historian pyörteisiin joutuneille ihmisille. Lehdet ovat myös rohkaiseva esimerkki siitä, että kunnianhimoisella laatujournalismilla voidaan saavuttaa myös kaupallista menestystä.

Juontaja, käsikirjoituksen tekijä Salla Paajanen, juontaja, käsikirjoituksentekijä Jyrki Richt, projektin vetäjä Reeta Kivihalme, toimitussihteeri Taina Kanerva YLE, Ajankohtaisen kakkosen "Homoilta"
Ajankohtaisen kakkosen teemailta nosti esiin yhä tabuina pidettyjä asioita. 
Se sysäsi liikkeelle vilkkaan keskustelun paitsi seksuaalisten vähemmistöjen asemasta myös kirkkoon liitetyn arvomaailman merkityksestä tämänpäivän suomalaisille. Myöhemmin homokeskustelu on laajentunut keskusteluksi arvoliberaalista ja arvokonservatiivisesta Suomesta.

Toimittaja Risto Mattila ja toimittaja Reeta Salminen, YLE Uutiset, jutut energiaverouudistuksesta
Risto Mattilan ja Reeta Salmisen tv- ja radiojutut toivat ensimmäisinä julkisuuteen laskelmat, joiden mukaan vihreäksi tarkoitettu hallituksen laaja energiaverouudistus näyttäisi pikemminkin lisäävän kuin vähentävän hiilidioksidipäästöjä. Jutut käynnistivät laajan julkisen keskustelun, jonka jälkeen hallitus korjasi historialliseksi luonnehdittua uudistustaan. 


Vuoden juttu valitaan seuraavien ehdokkaiden joukosta:


Toimittaja Tiina Merikanto, YLEn Ajankohtainen kakkonen, 
"Pitkät jäähyväiset"

Tiina Merikannon reportaasi kertoi Alzheimerin tautia sairastavan Maire 
Suojasen ja hänen miehensä taistelusta vääjäämättömästi etenevää tautia vastaan. Dokumentissa seurattiin pariskunnan elämää yli kymmenen vuoden ajan. Lopputuloksena oli ainutlaatuinen kuvauspariskunnan tuskasta, turhautumisesta ja kuolemanodotuksesta, mutta myös yhteisistä onnistumisista, lämmöstä ja rakkaudesta.

Toimittaja Anu Nousiainen, Helsingin Sanomien Kuukausiliite, "Valitut"
Anu Nousiaisen juttu "Valitut" kertoi Otaniemen teekkarikylässä syntyneestä merkillisestä uskonlahkosta, jonka johtaja valvoo tiukasti jäsentensä elämää niin työssä kuin vapaa-ajalla. Taitavasti rakennettu ja kirjoitettu juttu sai aikaan laajan keskustelun uskonnollisesta vallasta, ihmisten hyväksikäytöstä ja siitä, mikä on oikein ja mikä väärin.

Toimittaja Tapio Nurminen, MTV3 Uutis- ja ajankohtaistoimitus, 
"Kreikan turvapaikanhakijat"

Tapio Nurmisen uutisointi toi suomalaisten tietoisuuteen Euroopan unionin lohduttomimman turvapaikanhakija tilanteen Kreikassa. Hän suunnitteli ja toteutti monipuolisen kokonaisuuden television uutis- ja ajankohtaisohjelmiin sekä kokosi laajat taustoittavat jutut Kreikan talouskriisistä ja pakolaisongelmasta nettisivulle. Hän myös kuvasi ja editoi kaiken materiaalin itse.


Suuren journalistipalkinnon palkintolautakuntaan 
kuuluvat tänä vuonna:


Jouko Jokinen, vastaava päätoimittaja, Aamulehti 
Atte Jääskeläinen, vastaava päätoimittaja, YLE Uutiset 
Vesa-Pekka Koljonen, lehdistöneuvos, päätoimittaja emeritus 
Pekka Seppänen, kolumnisti ja journalisti 
Leeni Peltonen, päätoimittaja, Kotiliesi 
Marjaana Toiminen, toimitusjohtaja, Bonnier Publications Oy 
Jari Tourunen, vastaava päätoimittaja, Savon Sanomat 
Merja Ylä-Anttila, palkintolautakunnan puheenjohtaja, vastaava päätoimittaja, MTV3 Uutiset ja ajankohtaisohjelmat
Tuomo Mörä, palkintolautakunnan sihteeri, mediatutkija, Helsingin yliopisto

Ehdotuksia käsitellessään palkintolautakunnan jäsenet eivät osallistu oman mediansa piiristä tulleiden ehdotusten arviointiin.

Lisätietoja:
Merja Ylä-Anttila,
Suuren Journalistipalkinnon palkintolautakunnan puheenjohtaja
p. 010 300 5365
merja.yla-anttila@mtv3.fi

Kuvia ehdokkaista on saatavilla osoitteessa www.suurijournalistipalkinto.fi 15.2.2.2011 kello 16 alkaen.