alasivut_banneri_2017

Suuren Journalistipalkinnon saajat on julkistettu 11.3.2015. Ehdotuksia palkinnon saajiksi tuli kaikkiaan 331. Palkinnot ovat suuruudeltaan 7 500 euroa. Tänä vuonna kilpailussa oli Kirjan vuoden kunniaksi palkintoluokkana myös Vuoden kirja.

Tässä ovat vuoden 2014 voittajat ja palkintolautakunnan perustelut valinnoille.

vuoden juttu


Jari Lindholm, Suomen Kuvalehti Sairaala/"Minulla ei ole ebolaa - pelkkä ajatuskin on naurettava".

Jari Lindholmin juttu "Sairaala" on ainutlaatuinen ja eleettömyydessään karmivan intensiivinen reportaasi Sierra Leonesta, keskeltä pahinta ebola-epidemiaa. Juttu kertoo Punaisen Ristin kenttäsairaalan työstä äärimmäisissä oloissa sairastuneiden, kuolevien ja kuolleiden keskellä. Toimittaja antautui hengenvaaraan käymällä havainnoimassa, kuvaamassa ja haastattelemassa sairaalan kaikilla osastoilla. Jatkojutussa Lindholm kuvaa vaikuttavasti sitä, miltä tuntuu, kun ei ole varma, onko saanut tartunnan vai ei.

Vuoden juttu -palkinnon saajiksi olivat ehdolla myös Tuukka Temonen, dokumenttielokuva Presidentintekijät ja Tuomas Muraja, Image, Yhden miehen sota.

Vuoden journalistinen teko


Mikko Salo ja työryhmä Tuomas Muraja, Taru Taipale, Jukka Rautanen ja Jussi Salmio, Faktabaari 

Faktabaari on verkossa toimiva, joukkoistamista hyödyntävä faktantarkistuspalvelu. Se on poliittisesti sitoutumaton ja kaikille avoin kansalaispalvelu, jota toimitetaan vapaaehtoisvoimin. Palvelun tavoitteena on varmistaa, että tärkeitä yhteiskunnallisia keskusteluja käytäisiin paikkaansa pitävien tietojen pohjalta. Ensimmäisenä kohteena olivat viime kevään EU:n parlamenttivaalit, joiden yhteydessä palvelu korjasi kymmeniä julkisuudessa esiintyneitä virheellisiä tietoja ja väitteitä.

Vuoden journalistinen teko -palkinnon saajiksi olivat ehdolla myös Anne Ali-HokkaOili Orispää ja työryhmä Annukka RoininenMikko HynninenTiina Merikanto, Yle/A-studio, Hoivakoti kuntoon ja Anu Nousiainen ja työryhmä Jarmo LundgrenUolevi HolmbergBoris Stefanov ja Esa Mäkinen, Helsingin Sanomat, Syvällä - sukellus norjalaiseen luolaan.

vuoden kirja


Tommi Kinnunen: Neljäntienristeys, WSOY

Vaikuttava, myötäelävä sukutarina ulkopuolisuuden ja kelpaamattomuuden kokemuksista, vaikeudesta tulla erilaisena hyväksytyksi. Lukijan oivalluksille tilaa jättävä kuvaus ihmisarvon rakentamisesta keskellä ankaran yhteisön ja puhumattomuuden paineita.

Vuoden kirja -palkinnon saajiksi olivat ehdolla myös Juha Hurme, Nyljetyt ajatukset, Teos sekä Ville Hänninen ja Jussi Karjalainen, Sarjatulta!, Jalava.

vuoden journalisti


Minna Knus-Galán, Yle/MOT

Minna Knus-Galán on Suomen johtavia kansainvälisen tutkivan journalismin tekijöitä. Hänen jutuissaan yhdistyvät vankka taustatutkimus, taitavat haastattelut ja moderni TV-kerronta. Ohjelmassa "Veroista viis - Luxemburg fiksaa" hän kertoo kansainvälisen verokilpailun vaikutuksista Suomeen konkreettisesti ja ymmärrettävästi. Ohjelma on osa Lux Leaks -projektia, jossa yli 80 toimittajaa ympäri maailmaa avusti toisiaan ennen näkemättömällä tavalla tuhansien salaisten luxemburgilaisten veroasiakirjojen tutkimisessa.

Vuoden journalisti -palkinnon saajiksi olivat ehdolla myös Ulla Appelsin, Ilta-Sanomat ja Heikki Aittokoski, Helsingin Sanomat.