alasivut_banneri_2017

Tiedote

14.2.2014

Suuren Journalistipalkinnon 2013 voittajaehdokkaat 

on julkistettu

Palkintolautakunta on valinnut saamansa 456 ehdotuksen joukosta kilpailun kolmen palkintoluokan voittajaehdokkaat. Suuren Journalistipalkinnon saajat valitaan näiden ehdokkaiden joukosta gaalassa, joka nähdään suorana lähetyksenä MTV3-kanavalla keskiviikkona 26.3.2014 kello 20 – 21.

Voittajaehdokkaat esitellään suurijournalistipalkinto.fi -sivulla, jossa voi tutustua myös jokaisen ehdokkaan juttuun. Yleisö pääsee äänestämään yhdeksän ehdokkaan joukosta omaa suosikkiaan Facebook-tunnusten avulla gaalalähetyksen puoliväliin saakka. Yleisön suosikki julkistetaan gaalassa. Ehdokkaat esitellään lisäksi MTV3-kanavan Huomenta Suomi -ohjelmassa 14.3. – 26.3.2014. 


Tänä vuonna myös omat Facebook-sivut

Käy tutustumassa Suuren Journalistipalkinnon Facebook-sivuihin. Siellä seurataan kilpailun etenemistä ja kuullaan ehdokkaitten ja palkintolautakunnan kommentteja tämän vuoden kisasta.

Katarina Baer, Helsingin Sanomat: Vaari oli natsi
Kertomalla isoisänsä natsimenneisyydestä ja perheensä vuosikymmenien vaikenemisesta Katarina Baer avaa ajatuksia herättävän matkan Euroopan synkkään historiaan, syyllisyyteen ja yksilön valintoihin. Kirjoitus kuvaa koskettavasti, mihin tavalliset ihmiset voivat sopivissa olosuhteissa ajautua, kuinka maanosan kohtalo kietoutuu yhden perheen tarinaan ja miten vuosikymmeniä sitten tehdyt ratkaisut vaikuttavat myös tuleviin sukupolviin.

Timo Haapala, MTV Uutiset: Ulkoministeriön tietomurto
Timo Haapalan paljastus ulkoministeriöön kohdistuneesta tietomurrosta aloitti vilkkaan keskustelun tietoturvan tasosta myös Suomessa. Juttu osoitti, kuinka haavoittuvia kehittyneimmätkin tietoverkot voivat olla ja kuinka ulkoministeriö tarvitsi ulkopuolisen vinkin vuodon paljastumiseen.

Heikki Haapavaara ja Jarmo Vehkakoski, Kauppalehti Optio: Koillisväylä-artikkelit
Toimittaja Heikki Haapavaara ja valokuvaaja Jarmo Vehkakoski matkustivat jäänmurtajalla 30 päivää ja 6000 kilometriä läpi Koillisväylän. Hienosti kuvitetussa kolmen jutun kokonaisuudessa käsiteltiin persoonallisesti arktisen alueen mahdollisuuksia ja ongelmia, geopolitiikkaa, telakkateollisuuden tulevaisuutta, öljyä, villiä luontoa, loputonta yötä, revontulia, laivatarinoita ja miehistöä.


Vuoden journalistinen teko valitaan seuraavien ehdokkaiden joukosta:

Kriisi? Crisis? -verkkosivusto, 11-Kollektiivi ja Kaskas Media
Kriisi? Crisis? on 11 kuvaajan (11-kollektiivi) ja 11 kirjoittajan (Kaskas Media) tuottama digitaalinen kuvajournalistinen julkaisu. Suomeksi ja englanniksi toteutetussa komeassa kokonaisuudessa tarkastellaan erilaisia kriisejä kymmenessä eri maassa. Tekijät laajentavat julkaisullaan kuvajournalismin mahdollisuuksia tuoreella ja mielenkiintoisella tavalla.

Long Play
Vapaiden journalistien yhteisö Long Play lähti 2013 kulkemaan vastavirtaan. Yhteisön journalistit tekevät perusteellisesti taustoitettuja juttuja digitaalisessa muodossa ja myyvät niitä verkossa yksi kerrallaan. Juttujen aiheet ovat levinneet myös varsinaisen ostajakunnan ulkopuolelle. ”Himasen etiikka” käynnisti yhden vuoden suurimmista julkisista keskusteluista myös muissa medioissa.

Me tiedämme missä asut -projekti, Yle, Hannele Valkeeniemi, Aki Kekäläinen, Jarkko Ryynänen
Tyylikkäästi toteutetussa projektissa käsitellään internetissä raivoavaa vihaa eri mieltä olevia kohtaan. Vihapuheen kohteeksi joutuneet kertovat hätkähdyttävistä kokemuksistaan projektin verkkosivuilla ja aiheen käsittely kytkettiin myös television ajankohtaisohjelmiin. Verkkosivusto sisältää haastattelujen lisäksi esimerkiksi tietoa vihapuheen lainsäädännöstä, keskustelufoorumin ja mahdollisuuden osallistua aihetta käsittelevään tutkimukseen. 


Vuoden journalisti valitaan seuraavien ehdokkaiden joukosta:

Eeva-Liisa Hynynen, freelancer
Eeva-Liisa Hynynen on pitkäjänteisesti seurannut ja uutisoinut kunta- ja sote-uudistusta Suomen Kuvalehden painetuilla ja sähköisillä sivuilla. Hän on usein kertonut ensimmäisenä uutisia sekä nostanut uudistuksiin liittyviä periaatteellisia kysymyksiä laajempaan keskusteluun. Hynysen työ muistuttaa, kuinka tärkeää yhteiskunnallinen perusjournalismi ja asioiden sinnikäs kaivaminen edelleen ovat.

Anna-Lena Laurén, Hufvudstadsbladet/Svenska Dagbladet
Moskovan kirjeenvaihtaja Anna-Lena Laurén kuvaa asiantuntevasti ja eläytyen Venäjän tilaa ja jokapäiväistä elämää entisen Neuvostoliiton alueella. Hän on taitava niin terävien analyysien tekijänä kuin ihmisten jokapäiväisen elämän kuvaajana. Laurénin juttuja seuraamalla saa poikkeuksellisen monipuolisen kuvan alueen arjesta ja ongelmista.

Saska Saarikoski, Helsingin Sanomat
Saska Saarikoski on taitava toimittaja, joka hallitsee niin kolumnien kirjoittamisen, haastattelut kuin laajojen juttujen tekemisen. Jutuissa on vahva näkökulma ja ne aiheuttavat usein vilkasta mielipiteenvaihtoa. Hän on myös seurattu ja särmikäs keskustelija sosiaalisessa mediassa. Saarikoskella on kykyä sekä löytää uusia ilmiöitä että kyseenalaistaa vallitsevia käsityksiä.