alasivut_banneri_2017

Tässä ovat vuoden 2012 voittajat ja palkintolautakunnan perustelut valinnoille.

vuoden juttu


Hanna Nikkanen ja Anu Silfverberg, HS-Kuukausiliite: Uskomaton murhenäytelmä

Tarina Enkeli-Elisasta, koulukiusatusta ja itsemurhan tehneestä 15-vuotiaasta tytöstä levisi alkuvuonna nopeasti niin internetissä kuin joukkoviestimissä. Hanna Nikkanen ja Anu Silfverberg eivät kuitenkaan nielleet tarinaa sellaisenaan vaan ryhtyivät tarkistamaan yksityiskohtia. Heidän perusteellinen juttunsa paljastikin tapauksen sepitteeksi. Juttu oli tarpeellinen muistutus faktojen tarkistamisen tärkeydestä ja opetti niin lukijoille kuin journalisteillekin kriittisempää suhtautumista sosiaalisen median synnyttämiin ilmiöihin. Vuoden juttu -palkinnon saajiksi olivat voittajan lisäksi ehdolla Laura Mattila, Olivia: Tämän pojan elämä ja Pekka Juntti, Jussi Leinonen, Sammeli Harve, Lapin Kansa ja Pohjolan Sanomat: Oman onnensa nojassa.

Vuoden journalistinen teko


Juha Kauppinen, Suomen luonto: Talvivaaran kaivoksen ympäristövaikutuksia käsittelevät jutut

Juha Kauppinen on ollut edelläkävijä Talvivaaran kaivoksen ympäristövaikutusten uutisoinnissa. Kauppinen haastoi viranomaisia, perehtyi tutkimuksiin, haastatteli paikallisia asukkaita ja jopa haki itse vesinäytteitä analysoitaviksi jo kauan ennen Talvivaaran ongelmien pahenemista marraskuussa. Hänen skuuppinsa lehdessä ja blogissa ovat levinneet usein Suomen Luonnosta laajempaan julkisuuteen. Kauppinen tarttuu aiheeseensa intohimoisesti, mutta kirjoittaa tarkasti ja väitteet dokumentoiden. Vuoden journalistinen teko -palkinnon saajiksi olivat voittajan lisäksi ehdolla Tuomo Pietiläinen, Helsingin Sanomat/Tampereen yliopisto: Tutkivan journalismin edistäminen ja Kaius Niemi ja työryhmä, Ilta-Sanomat: Sana on vapaa -juttusarja.

vuoden journalisti


Pekka Holopainen, Ilta-Sanomat

Pekka Holopainen tarttuu rohkeasti vaikeampiinkin urheiluaiheisiin ja selvittää niitä seikkaperäisesti lennokkaalla ja suorasukaisella tyylillään. Hän ei kumarra kuvia tai instituutioita. Doping ja urheilun talouskysymykset ovat hänen erikoisalaansa siinä kuin urheilumaailman ajankohtaiset sankarit ja konnatkin. Urheilukolumnistina hän on Suomen ehdotonta kärkeä. Vuoden journalisti -palkinnon saajiksi olivat voittajan lisäksi ehdolla Niklas Meltio, freelancer ja Timo Haapala, MTV3 Uutiset.

Yleisön suosikki

Pekka Juntti, Jussi Leinonen ja Sammeli Harve, Lapin Kansa ja Pohjolan Sanomat: Oman onnensa nojassa

Juttukokonaisuus nosti enontekiöläisten huolen koko valtakunnan tietoisuuteen: suuressa kunnassa ei ole poliisia. Tilanne on johtanut usein läheltä piti -tilanteisiin, joita jutun kirjoittanut Pekka Juntti kuvasi päätarinan lomaan sirotelluin pikku tarinoin. Taitavasti rakennetussa kokonaisuudessa esiintyi kasvoillaan 30 enontekiöläistä, jotka ikään kuin allekirjoittivat pääotsikon väitteen: "Valtio jätti meidät yksin."