alasivut_banneri_2017

Palkintolautakunta on valinnut vuoden 2021 Suuren Journalistipalkinnon voittajat ja heidät on palkittu tiistaina 3.5. suorassa tv-lähetyksessä.

Voittajat ovat:

VUODEN JUTTU

Marko Junkkari, Tommi Nieminen ja Sami Kero, Helsingin Sanomat: Oletko sinä Perttu Nousiainen?

Juttukokonaisuus Nuorisosäätiön miljoonat hukanneesta Perttu Nousiaisesta kertoi yhteiskunnallisesti merkittävästä teemasta, mutta se oli samalla taitavasti rakennettu jännitystarina. Tekijät syventyivät perusteellisesti Nuorisosäätiön tapahtumiin ja jatkoivat sitten klassiselle kyttäyskeikalle sveitsiläiseen hiihtokeskukseen. Sitkeän seuraamisen jälkeen Nousiainen avautui pakomatkastaan toimittajille ja matkusti heidän mukanaan Suomeen. Lopuksi toimittajat raportoivat tuoreeltaan Nousiaisen kiinniotosta. Ansiokkaassa jutussa yhdistyivät tutkivan journalismin, reaaliaikaisen tarinankerronnan ja kuvajournalismin parhaat piirteet. 

VUODEN JOURNALISTINEN TEKO 

Jussi Jormanainen, Pekka Laine, Olli Laine ja J-P Pulkkinen, Yle: Politiikka-Suomi

Ylen Suomi-sarjaa jatkanut Politiikka-Suomi oli vaikuttava voimannäyte. Kymmentä jaksoa varten haastateltiin yli sataa poliitikkoa ja asiantuntijaa. Poliitikot saivat rauhassa kertoa oman näkökulmansa käsiteltäviin asioihin, mikä loi haastatteluihin poikkeuksellisen rennon ja avoimen tunnelman. Ohjelmasarja toi tuoreella tavalla esiin politiikan tapahtumien taustoja sekä päättäjien inhimillisiä tunteita ja kipupisteitä.    

VUODEN POMO

Maria Vesterinen, Turun Sanomat

Maria Vesterinen johtaa Turun Sanomien perinteikästä urheilutoimitusta ja yhdessä kulttuuritoimituksen päällikön kanssa lehden lukemisto-osiota, johon kuuluvat muun muassa kakkoskansi sekä teema- ja viikonloppuaineistot. Vesterinen on asiantunteva, tavoitteellinen, uudistava ja ihmisläheinen esihenkilö. Hän johtaa alaisiaan luontevalla ja kannustavalla tavalla. Hän on tuonut Turun Sanomien urheilujournalismin nykypäivän digitaaliseen maailmaan. Hän on hyvä esimerkki osastorajat ylittävästä toimivasta yhteistyöstä. Vesteriseen voivat luottaa niin toimituksen johto, alaiset kuin koko työyhteisö.

VUODEN JOURNALISTI

Paavo Teittinen, Helsingin Sanomat

Paavo Teittinen nostaa vuodesta toiseen esiin epäkohtia, jotka muuten jäisivät virallisen Suomen katseen ulottumattomiin. Jutuista paistavat valtava työmäärä, huolellisuus ja ainutlaatuiset tiedonlähteet. Lisäksi jutut on rakennettu taitavasti ja kirjoitettu vetävästi. Vuonna 2021 Teittinen paljasti puutteita ihmiskauppaa koskevissa poliisitutkinnoissa. Jutut toivat esiin haavoittuvimpien ihmisten heikon aseman, paljastivat puutteita poliisiin omassa laillisuusvalvonnassa ja johtivat lukuisten rikostutkintojen uudelleen avaamiseen. 

Suuri journalistipalkinto

Suuri Journalistipalkinto on Suomen merkittävin journalismille vuosittain annettava tunnustus. Kilpailun tarkoituksena on tukea ja edistää hyvää journalismia sekä vahvistaa vastuullisen suomalaisen median asemaa yhteiskunnassamme.

Voiton perusteena on merkittävä journalistinen teko palkinnon julkistusta edeltäneen vuoden aikana.

Palkinto on jaettu Suomessa vuodesta 2001 lähtien. Kilpailun järjestämisestä vastaavat vuorovuosin MTV, Sanoma Media Finland ja Yleisradio. Tänä vuonna järjestämisvastuu on Sanomalla.

Palkintolautakunta:

Arno Ahosniemi, Vastaava päätoimittaja, Kauppalehti (Alma Media)

Iina Artima-Kyrki, Vastaava päätoimittaja, Ajankohtaismediat, A-lehdet

Tomi Einonen, Vastaava päätoimittaja, MTV

Minna Holopainen, Vastaava päätoimittaja, STT (Päätoimittajien yhdistys)

Veijo Hyvönen, Pääkirjoitustoimittaja, Turun Sanomat (TS-Yhtymä)

Katriina Kaarre, Julkaisujohtaja, Mediaperheet, Otavamedia Oy

Antti Kokkonen, Vastaava päätoimittaja, Lapin Kansa (Kaleva Media)

Pekka Mervola, Päätoimittaja, Keskisuomalainen

Tuomo Mörä, Palkintolautakunnan sihteeri, yliopistonlehtori, Helsingin yliopisto

Riitta Pihlajamäki, Journalisti emerita, Yle

Tapio Sadeoja, Palkintolautakunnan puheenjohtaja, päätoimittaja emeritus, Sanoma Media Finland

Erja Yläjärvi, Vastaava päätoimittaja, Hufvudstadsbladet (KSF Media)

Lisätiedot:

Tapio Sadeoja, palkintolautakunnan puheenjohtaja