alasivut_banneri_2017

11.02.2009

 
Voittajaehdokkaat vasemmalta: Salla Vuorikoski, Paula Takala, Kirsi Skön, Staffan Bruun, Martti Backman, Pekka Lähteenmäki, Minna Lindgren ja Teppo Sillantaus.
Kuvasta puuttuvat Jussi Eronen, Katri Makkonen ja Petri Saraste.
Ehdokkaat Suuren Journalistipalkinnon 2008 saajiksi on julkistettu
Suuri Journalistipalkinto jaetaan Suomessa kahdeksannen kerran. Valinnan tekevä raati on julkistanut kilpailun kolmen palkintoluokan voittajaehdokkaat. Journalistipalkinnon saajat julkistetaan keskiviikkona 18.3.2009. Palkintojenjako esitetään suorana lähetyksenä MTV3-kanavalla kello 20 alkaen.
Ehdotuksia palkinnon saajiksi tuli tänä vuonna enemmän kuin koskaan aikaisemmin, 225 kappaletta.
Ehdotuksia käsitelleessään palkintolautakunnan jäsenet eivät osallistu oman mediansa piiristä tulleiden ehdotusten arviointiin.


Tässä voittajaehdokkaat ja palkintolautakunnan perustelut valinnoille.


Vuoden journalisti valitaan seuraavien ehdokkaiden joukosta:


Katri Makkonen, Kiinan kirjeenvaihtaja, Yle ja Petri Saraste, Kiinan kirjeenvaihtaja, MTV3
Vuonna 2008 Kiinassa oli useita suuria uutistapahtumia kuten Sichuanin maanjäristys, Tiibetin levottomuudet ja Pekingin olympialaiset. Ylen ja MTV3:n Kiinan kirjeenvaihtajat Katri Makkonen ja Petri Saraste raportoivat niistä suomalaisille vaikeissakin olosuhteissa monipuolisesti ja persoonallisesti. He kertoivat raporteissaan ansiokkaasti myös Kiinan ihmisoikeustilanteesta sekä tavallisten kiinalaisten arjesta ja elämäntavasta. Kauppalehden kolumneissaan Petri Saraste on nostanut säännöllisesti esiin myös sananvapauteen liittyviä näkökulmia.


Staffan Bruun, Hufvudstadsbladet
Staffan Bruun on monipuolinen yleisreportteri, joka liikkuu sujuvasti monilla eri elämänalueilla. Hän on kotonaan niin nopeassa uutisoinnissa kuin reportaasien, analyysien ja tutkivan journalismin tekijänä. Bruunissa yhdistyvät näkemys, kokemus, innostus ja taitava sanankäyttö. Kun Suomessa tai maailmalla tapahtuu, lähettää Hufvudstadsbladet usein juuri Bruunin paikalle. Lehtityön lisäksi Bruun vetää viikoittain yhdessä Stefan Lundbergin kanssa Radio Vegan satiirista ajankohtaisohjelmaa Fritt Fram.


Pekka Lähteenmäki, Talouselämä
Pekka Lähteenmäki tekee usein juttuja ajankohtaisista puheenaiheista, mutta hänelle on tyypillistä tarkastella niitä syrjästä ja hiukan vinosti. Hyvin valmistellut ja taitavasti rakennetut jutut antavat lukijalle paitsi uutta tietoa, myös tuoreita oivalluksia tapahtumien taustoista ja merkityksistä.


Vuoden journalistinen teko valitaan seuraavien ehdokkaiden joukosta:


Kirsi Skön, A-Studio/Yle: Vaalirahoitus-uutinen
Kirsi Skön nosti jutullaan vaalirahoitusten epäselvyydet yhdeksi vuoden puheenaiheeksi. Skönin haastattelema kansanedustaja myönsi rikkovansa tahallaan lakia vaalirahoituksesta, koska siitä ei saa mitään rangaistusta. Juttu käynnisti keskustelun vaalirahoituksen epäselvistä käytännöistä ja väärinkäytöksistä. Keskustelun seurauksena käytäntöihin on tullut muutoksia, joita poliittinen järjestelmä tai virkamiehet eivät olleet aiemmin saaneet aikaan.


Paula Takala, Ilkka: Kauhajoki uutisoinnin johtaminen
Suurissa ja äkillisissä uutistapahtumissa uutispäällikön journalistiset kyvyt sekä vuorovaikutus- ja johtamistaidot joutuvat ankaraan puntariin. Uutispäällikön täytyy tehdä nopeita päätöksiä, pitää kokonaisuus hallussaan ja auttaa muita keskittämään voimansa olennaiseen. Kauhajoen ampumistragedia osoitti uutispäällikkö Paula Takalan olevan rautainen journalisti, joka paineisessa ja stressaavassa tilanteessa pystyi toimimaan johdonmukaisesti ja päämäärätietoisesti. Uutistyön johtaminen oli vaativaa erityisesti maakuntalehdessä, joka elää surun ja menetyksen keskellä tragedian jälkeenkin.


Salla Vuorikoski, Jussi Eronen 45 minuuttia/MTV3: WinCapita -uutisointi
Salla Vuorikoski ja Jussi Eronen paljastivat sijoitusklubina esiintyneen WinCapitan todellisen luonteen suuren luokan pyramidihuijauksena. Valuuttakaupalla rikastumista luvannut WinCapita ehti kerätä lähes sata miljoonaa euroa tuhansilta ihmisiltä. Huijauksen arvioidaan olevan Suomen historian suurin talousrikos. Tapauksen kokonaiskuva on paljastunut vähitellen ja sinnikkäästi tapausta tutkineet Vuorikoski ja Eronen ovat useilla jutuillaan olleet uutisoinnin kärjessä koko prosessin aikana.


Vuoden juttu valitaan seuraavien ehdokkaiden joukosta:


Martti Backman, MOT/Yle: "Itämeren väärä diagnoosi"
Martti Backman on jutuissaan sinnikäs kyseenalaistaja ja toisinajattelija. Ohjelmassa "Itämeren väärä diagnoosi" hän havainnollistaa, kuinka Pohjois-Atlantilta tulevien suolavesipulssien puute saattaa selittää Itämeren rehevöitymistä enemmän kuin rantavaltioiden ravinnekuormitukset. Happikato ja sinileväongelmat ovat vaivanneet Itämerta jo vuosisatojen ajan eivätkä ongelmat ratkea pelkästään ihmisten aiheuttamaa kuormitusta vähentämällä.


Minna Lindgren freelancer, Kuukausiliite/Helsingin Sanomat: "Isän kuolema"
"Isän kuolema" on koruton ja hyvin kirjoitettu tarina puolustuskyvyttömän vanhuksen viimeisestä yrityksestä taistella ihmisarvonsa puolesta ja kuolla rauhassa. Se on myös ajatuksia herättävä kannanotto saattohoidossa olevien asemaan 2000-luvun Suomessa. Minna Lindgren kertoo pakahduttavasti siitä, mitä tapahtuu kun oma isä joutuu viime hetkinään byrokratian, säädösten ja joustamattomuuden verkkoon.


Teppo Sillantaus, Kuukausiliite/Helsingin Sanomat: "Toisessa maailmassa"
Teppo Sillantaus löysi Suomesta ja ulkomailta joukon ihmisiä, jotka olivat olleet verkkoyhteydessä Pekka-Eric Auviseen. Nettiystävien tarinoiden kertominen tuo esiin Auvisen "toisen maailman" internetissä ja syventää kuvaa Jokelan koulumurhia edeltäneistä tapahtumista. Sillantauksen jutussa käsittämätön pahuus muuttuu käsitettäväksi, ainakin hiukan.Lisätietoja:
Merja Ylä-Anttila,
Suuren Journalistipalkinnon palkintolautakunnan puheenjohtaja, 
p. 010 300 5365,
merja.yla-anttila@mtv3.fi 

Kuvia ehdokkaista on saatavilla osoitteessa www.suurijournalistipalkinto.fi 12.2. kello 9.